Πολιτισμός

Εκατό ποιητές με το βλέμμα στο μέλλον

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, με δεκάδες συμμετοχές. Το φετινό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον Βόλο και συγκεκριμένα σήμερα στην Μακρινίτσα (8 μ.μ.), στην Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου, έχει ως θέμα το μέλλον.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», της ΑΜΚΕ Θράκα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα παραβρεθούν 15 ποιητές από το εξωτερικό, καθώς και 85 Έλληνες ποιητές, ενώ θα υπάρξουν μουσικά δρώμενα και έκθεση εικαστικών.
Επίσης, θα απονεμηθούν δύο βραβεία, το βραβείο Μάκης Λαχανάς στην Δήμητρα Χριστοδούλου για όλα όσα έχει προσφέρει στον χώρο της ποίησης και το βραβείο Θράκα που θα ανακοινωθεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κ. Λίνα Φυτιλή, ποιήτρια, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, με την μουσική συνοδεία του Κρ. Κανακάρη και με την συνεργασία συνδιοργανωτών, όπως ο διευθυντής του Φεστιβάλ Θάνος Γώγος και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη.
Το κύριο θέμα της εκδήλωσης είναι το μέλλον, μια έννοια που εκλαμβάνεται και νοηματοδοτείται διαφορετικά από τον καθένα. Για την κ. Φυτιλή το μέλλον είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους και μπορεί να προσδιοριστεί ως κάτι δυστοπικό και ανεξιχνίαστο, κάτι το οποίο στις εποχές μας μετατρέπεται από υπόσχεση σε απειλή.
Όπως αναφέρει η ίδια «μέσα από το μέλλον διατυπώνουμε την υπαρξιακή αγωνία, τι θεωρούμε εμείς οι ίδιοι σημαντικό και πολύτιμο, ενώ παράλληλα ακούγονται διαφορετικές φωνές, οι οποίες αναδεικνύουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι περιμένουμε από αυτό το μέλλον».

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Μακρινιτσιώτισα Αποστολία Νάνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση της και 20 χρόνων από την «αναχώρηση» της και κυρίως στην μνήμη του κ. Νίκου Τσούκα, Γενικού Γραμματέα του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ «Μαγνήτων Κιβωτός» , σημαντική προσωπικότητα που πρόσφερε πολλά στον χώρο του πολιτισμού αλλά και στην ανάδειξη των πολιτιστικών δρωμένων του Βόλου. Η κ. Φυτιλή τον περιγράφει ως έναν «ακούραστο εργάτη», έναν οραματιστή που σημάδεψε με την παρουσία και το έργο του όλη την τοπική κοινωνία του Βόλου. Αναφέρει πως κάθε χρόνο συνέδραμε και βοηθούσε ενεργά στην οργάνωση της εκδήλωσης, γι’ αυτό και κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του, ενώ εκφράζει τη λύπη της και δηλώνει πως «ελπίζουν έστω και νοερά θα βρίσκεται μαζί τους». Μάλιστα με αφορμή την προσφορά του στην διοργάνωση της εκδήλωσης η ίδια ανακαλεί μνήμες και περιγράφει το πόσο έχει εξελιχθεί και αναβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ, καθώς έχει ενεργό συμμετοχή από τις πρώτες προσπάθειες συγκρότησής του. Αναφέρει πως τα πρώτα χρόνια βρισκόταν σε ένα αρκετά πειραματικό και μη εξελιγμένο στάδιο, ενώ πλέον υπάρχει μια ελεύθερη διακίνηση ιδεών και μια διασύνδεση μεταξύ των ποιητών από τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα, η οποία γίνεται αντιληπτή από όλους. Αυτές οι διαφοροποιήσεις συνθέτουν ένα περιβάλλον, όπου στο τέλος της βραδιάς όλες αυτές οι διαφορετικές φωνές ενώνονται και γίνονται ένα.
Η υπεύθυνη της διοργάνωσης κάνει λόγο για έναν «υπέροχο συγκερασμό ιδεών», όπου σε συνδυασμό με το υπέροχο τοπίο του φυσικού περιβάλλοντος
Αναφέρει πως στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ποιητές και από άλλες χώρες του κόσμου, όπως το Ιράν, την Σουηδία, την Τσεχία, την Κροατία, την Βόρεια Μακεδονία κ.ά. Επιπλέον, θα γίνουν διάφορες εκθέσεις τέχνης, όπως, για παράδειγμα, η Μηχανή του Χρόνου: Ένα ταξίδι σε ένα καλύτερο κόσμο, που επιμελείται η κ. Καψάλη Αντιγόνη και θα αναδειχθεί η συνεισφορά της ποίησης και το πώς συνδέεται με τη διαχρονικότητα και το μέλλον.

Για την παρουσιάστρια «δεν είναι το μέλλον αυτό που ήταν ή αυτό που περιμένουμε να είναι», καθώς η ποίηση με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται η ίδια είναι «ένα παιχνίδι που βάζει πολύ πραγματικότητα στην φαντασία και το αντίθετο», είναι ταυτόχρονα «δράση» και μια πηγή έμπνευσης που δημιουργεί μικρές στιγμές όπως «μια βάρκα που κλυδωνίζεται πίσω από μια έρημη θάλασσα». Ωστόσο το μέλλον, «καθορίζεται τόσο από εμάς όσο και από το παρόν, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και προβληματίζει τους πάντες καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα». Στο φεστιβάλ αναπτύσσεται μια δημιουργική διάθεση μεταξύ των ποιητών και των συμμετεχόντων ενώ όπως συμπληρώνει και η παρουσιάστρια «το μέλλον είναι ένας δρόμος ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο αλλά και μια εξισορρόπηση σε αυτά τα δύο, κάτι το οποίο αναδεικνύεται με μαγικό τρόπο μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης και «ενώνει» όλους τους παρευρισκόμενους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το