Τοπικά

Εκατό περιστατικά φυματίωσης το χρόνο στη Θεσσαλία

Η έκρηξη της φτώχειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην επανεμφάνιση της φυματίωσης που πλήττει περισσότερο τους Έλληνες ηλικιωμένους, ενώ σταδιακά μεταφέρεται και στους μετανάστες που ζουν εδώ, λόγω της πολύωρης εργασίας τους κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης.
Το θέμα της φυματίωσης στη Θεσσαλία και των αιτιών εκδήλωσής της αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικών εργασιών που παρουσιάστηκαν χθες στο συνέδριο της Πνευμονολογίας.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης αναφερόμενος στο θέμα επισήμανε πως με απόφαση του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα έχει καταργηθεί ο υποχρεωτικός αντιφυματικός εμβολιασμός για τους μαθητές της Α’ Τάξης Δημοτικού. Ωστόσο η ανησυχία των Ελλήνων υπάρχει, ενώ και σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τον χρόνο στη Θεσσαλία οι ασθενείς από φυματίωση αγγίζουν τους 100, όταν από αυτούς οι 40-50 νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική Κλινική τους Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να επανέλθει ο αντιφυματικός εμβολιασμός, αν όχι στην Α’ Τάξη Δημοτικού, όπου η κάλυψη ήταν εν τέλει στο 30-40%, τουλάχιστον να γίνεται στο πρώτο έτος μετά τη γέννηση του παιδιού.
Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε πως «η φυματίωση παραμένει ασθένεια των Ελλήνων και όχι αποκλειστικά των μεταναστών, όπως εκτιμά ο κόσμος. Εμείς μελετήσαμε το θέμα και είδαμε πως η ασθένεια κτυπά δύο ηλικιακές κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι μοναχικοί άνθρωποι, καθώς τα παιδιά τους βρίσκονται μακριά, με χαμηλή σύνταξη που συνεχίζουν να καπνίζουν. Άρα ακόμη βλέπουμε περιστατικά φυματίωσης σε Έλληνες συνταξιούχους. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι νέοι εργαζόμενοι που υπερβάλλουν στη δουλειά τους, που μένουν μαζί, που συγχρωτίζονται, είναι δηλαδή οι μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Στην Κύπρο η φυματίωση είναι η νόσος των μεταναστών, ενώ στην Ελλάδα η νόσος των υπερήλικων και των Ελλήνων ευρύτερα. Άρα δεν θα πρέπει να τρομάζουμε ότι η ασθένεια προέρχεται από τους μετανάστες. Εμείς βέβαια πιστεύαμε ότι μέχρι το 2000 δεν θα αναφερόμασταν στη φυματίωση, αλλά τώρα τη διδάσκουμε ακόμη στους φοιτητές μας. Και αυτό δεν έγινε, γιατί η φτώχεια και η μετανάστευση παραμένουν, οι άνθρωποι δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Και η πρόβλεψη είναι πως η φυματίωση θα παραμείνει και θα επεκταθεί και στους μετανάστες».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το