Τοπικά

Εκατό οι αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών της Μαγνησίας σε μονάδες ψυχικής υγείας “Θ”

NOSOKOMEIO

Έφθασαν τις 100 οι αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για μονάδες ψυχικής υγείας, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των πολιτών που ζητούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ακούσια νοσηλεία σε μονάδα ψυχικής υγείας και καταθέτουν σχετικές αιτήσεις. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι χθες 12 Ιουλίου είχαν κατατεθεί 100 αιτήσεις, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι αιτήσεις ήταν 90…
Σύμφωνα με το άρθρο 1687 του Αστικού Κώδικα, όταν η κατάσταση ενός προσώπου επιβάλλει την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδα ψυχικής υγείας, αυτή γίνεται μετά προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου και κατά τις διατάξεις ειδικών νόμων.

Βάσει αυτού του νόμου συγγενείς ψυχικά πασχόντων απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και υποβάλλουν αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας για τους πάσχοντες. Ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δείχνει την επιβάρυνση της ψυχικής κατάστασης και λόγω της κρίσης.

Πέρυσι όλο το έτος είχαν υποβληθεί στην Εισαγγελία Βόλου 190 αιτήσεις, ενώ το 2014 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 174. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι για ένα πρόσωπο μπορεί να υποβληθούν περισσότερες της μιας αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας.

Με βάση τα στοιχεία της Εισαγγελίας το 2013 οι αιτήσεις είχαν φθάσει τις 203, ενώ στα προ κρίσης χρόνια οι αριθμοί ήταν εξίσου υψηλοί, αφού για παράδειγμα το 2009 ο αριθμός των αιτήσεων είχε φθάσει τις 180.

Σύμφωνα µε το άρθρο 95, παράγραφος 2 του Ν. 2071/92, οι προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι οι εξής: Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να µην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του, η έλλειψη νοσηλείας να έχει ως συνέπεια, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή, να είναι απαραίτητη, για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Επίσης, την αίτηση για την ακούσια νοσηλεία που απευθύνεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας. Σε ποσοστό 98% περίπου επί του συνόλου των σχετικών περιπτώσεων, οι ιατρικές γνωματεύσεις υπογράφονται από δύο ψυχιάτρους.

Επίσης, τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάσταση του ασθενούς, προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέτασή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το