Πολιτισμός

«Εκ πικρών μύθων και λέξεως γελοίας» – Συλλογή σατιρικών επεισοδίων στο βιβλίο του Κ. Παπαγεωργίου

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του δικηγόρου και συνεργάτη της «Θ» Κυριάκου Παπαγεωργίου με τίτλο «Εκ πικρών μύθων και λέξεως γελοίας», μια συλλογή σατιρικών επεισοδίων, όπως ο ίδιος λέει.

«Η συλλογή «Εκ πικρών μύθων και λέξεως γελοίας» μπορεί να έχει δύσβατο τίτλο, αλλά απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, o οποίος ζητάει δυο πράγματα από κάθε βιβλίο που κρατά στα χέρια του: Το πρώτο είναι η καθαρή, ευχάριστη και μεταδοτική γλώσσα και το δεύτερο η ανάλαφρη διασκέδαση μέσα από διαφορετικής σύνθεσης επεισόδια, στα οποία κυρίαρχο ρόλο σήμερα παίζουν οι σατιρικές (κωμικές) πλοκές σε αντίθεση με την κλασική εποχή που το σατυρικό δράμα είχε για πρωταγωνιστή τον Σιλινό και τους σατύρους» εξηγεί ο Κυριάκος Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «το σατυρικό δράμα διακρίνεται από την τραγωδία, καθώς χαρακτηρίζεται από έναν αχαλίνωτο ερωτισμό, μια αμετροέπεια, αλλά και μια αφέλεια, στοιχεία που δημιουργούν ατμόσφαιρα κεφιού με πολλές και καθαρές κωμικές σκηνές».
Ωστόσο ο Αριστοτέλης τα ξεχωρίζει και τα συστηματοποιεί (τα δυο δραματικά είδη).
«Η απομάκρυνση από το διονυσιακό πνεύμα, την οποία επέφερε σταδιακά η ανάπτυξη της τραγωδίας, δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση του σατυρικού δράματος. Μέσα σε αυτό συνήθιζαν οι ποιητές να αναπλάθουν επεισόδια ελαφρά, αλλά και παρωδίες τραγικών έργων που είχαν παρουσιαστεί» σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Από αυτό το «πλαίσιο» παρορμήθηκα για να φτιάξω τα καθημερινά επεισόδια που περιέχονται στη συλλογή των σατιρικών «μύθων», που όλοι τους σχεδόν έχουν ως κοινό στοιχείο την προσωπική περιπέτεια, μέσα στο κλίμα των ημερών μας».

Γι’ αυτό και ο ίδιος τα θεωρεί ανάλαφρα, δίχως να έχουν καμιά σχέση με το περίτεχνο αρχαϊκό ύφος ή τη δραματική σύσταση που τους έδωσε ο Σταγειρίτης.
«Μόνο στοιχείο λοιπόν που τα δένει με εκείνα τα είδη, είναι η αποσπασματική του τίτλου περιγραφή» επισήμανε.
Όσον αφορά στα κείμενα της συλλογής, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου ανέφερε: «Αντί εισαγωγής στο ύφος και στη δομή των συλλεκτικών κειμένων αντιγράφω το απόσπασμα του εξωφύλλου που λέει τα εξής: «Τα κείμενα του βιβλίου είναι γλυκόπικρες καθημερινές ιστορίες που συναντούμε στον δρόμο, στη δουλειά, στο γραφείο, στο ταξίδι ή στη διασκέδαση και βέβαια μακριά από την όποια τραγική υπόσταση μπορεί να κρύβουν…». Δεν φιλοδοξούν σε τίποτ’ άλλο παρά στο να σατιρίσουν την πραγματικότητα, με τον τρόπο που οφείλουμε να της δώσουμε για να ξεφύγουμε από τα δόκανα της τριβής, της πίεσης και του κατατρεγμού των ημερών από όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας συνθλίβουν με την αδόκιμη ερμηνεία τους…».
Έτσι, όπως ο ίδιος προτείνει, «να μην πάρετε στα σοβαρά τα όσα περιγράφονται στα κείμενα της συλλογής, αφού πόρρω απέχουν από μια κριτική φαντασίωσης.
Του πρωταγωνιστή και του αντιγραφέα τους…».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κυριάκος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1948. Σπούδασε δημοσιογραφία και νομικά στο Καποδιστριακό της Αθήνας. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα και τον Βόλο ώς το 2016. Συνεργάζεται με το περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα από το 2004 και με την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου από το 2007. Έχει επιμεληθεί έξι τίτλους μελετών: «Δίκης και Θέμιδος γωνία» (δικανικά αφηγήματα), «Μικρές – μικρές πατρίδες» (ταξιδιωτικά), «Πλάγιοι Άνεμοι» (ποιήματα), «Πενήντα θάλασσες κι ένα βαπόρι» (ανθρώπινοι χαρακτήρες), «Σημειολογία της Ποιητικής» (σημειολογικά) και «Το Ζεϊμπέκικο του Ηράκλειτου» (δοκίμια αισθητικής αυτογνωσίας).
Από την εισαγωγή του βιβλίου: Ο Αριστοτέλης σκιαγραφεί την εξέλιξη της τραγωδίας σε επίπεδο μεγέθους, μεγαλοπρέπειας και μέτρου. Η τραγωδία, διατείνεται στην Ποιητική του, ξεκίνησε από τους μικρούς μύθους («εκ μικρών μύθων» – και φυσικά όχι πικρών που αποτελεί παράφραση της αριστοτελικής ορολογίας), αλλά και από την κωμική φράση («λέξεως γελοίας»), επειδή αναπτύχθηκε από το σατυροειδές, αρκετά δε αργότερα έγινε σοβαρή («οψέ απεσεμνύνθη»).
Τα κείμενα που ακολουθούν είναι μικρά σε μέγεθος και περιεχόμενο, θα μπορούσαν να είναι τραγικά, αλλά είναι γλυκόπικρα και βέβαια μακριά από την όποια τραγική υπόσταση μπορεί να κρύβουν.

Είναι μικρές καθημερινές ιστορίες που συναντούμε στον δρόμο, στη δουλειά, στο γραφείο, στο ταξίδι ή στη διασκέδαση.
Δεν αποσεμνύθηκαν ποτέ γιατί δεν διεκδικούν μηδέ τον ελάχιστο βαθμό σοβαρότητας…
Λοιπά στοιχεία: Συγγραφέας: Κυριάκος Παπαγεωργίου, Φωτογραφία εξωφύλλου και οπισθόφυλλου: Κυριάκος Παπαγεωργίου, επεξεργασία φωτογραφιών: Κ. Στέλιαρος, δημιουργικό – εκτύπωση: Γραφικές τέχνες «Παλμός», βιβλιοδεσία: Σ. Γιαννίκος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το