Τοπικά

Εισαγγελέας για τις εφημερίες στο Νοσοκομείο

 

Εισαγγελική παρέμβαση σημειώθηκε χθες από τον εισαγγελέα υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου, αναφορικά με το ζήτημα των ακάλυπτων εφημεριών στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, όπως ανέφερε και στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Θ».
Η Εισαγγελία έγινε αποδέκτης επιστολής του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Δημ. Λύτρα, σύμφωνα με την οποία, όπως εξάλλου δημοσιεύθηκε χθες από τη «Θ», ότι τον Σεπτέμβριο η Κλινική, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών, θα λειτουργήσει με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που μπορούν να εργαστούν οι γιατροί, ωστόσο, για πέντε ημέρες – καθημερινές, δεν θα υπάρχει εφημέρευση στην Κλινική…
Με βάση αυτή την επιστολή και την έκταση που έλαβε το ζήτημα, ο εισαγγελέας υπηρεσίας Πρωτοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες που επικρατούν στη Χειρουργική Κλινική, με το σκεπτικό, αν από τη μη εφημέρευση γιατρών, προκληθούν προβλήματα με την υγεία ασθενών και τυχόν απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Με βάση την προκαταρκτική θα κληθούν η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου να προσκομίσουν στην Εισαγγελία έγγραφα, που να αιτιολογούν τις ενέργειες που κάνουν, ώστε να αποτραπεί να μείνει η Χειρουργική Κλινική χωρίς εφημέρευση γιατρών. Παράλληλα θα διερευνηθεί μέσω της κατάθεσης των εν λόγω εγγράφων, αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, όπως π.χ. παράβαση καθήκοντος, από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι όπως δημοσίευσε χθες η «Θ», ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Δημ. Λύτρας δήλωσε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε». Ο ίδιος ενημέρωσε τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου», την Εισαγγελία, την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ενώ σε δηλώσεις τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στη Χειρουργική υπηρετούν 5 γιατροί σε σύνολο 10 οργανικών θέσεων. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο ποσοστό υποστελέχωσης τα τελευταία 13 χρόνια που είμαι στο Νοσοκομείο, Αυτοί οι πέντε άνθρωποι, λειτουργούμε υπό συνθήκες 12 – 13 εφημερίες τους τελευταίους 15 μήνες, υπερβαίνοντας το θεσμοθετημένο ωράριο». Πρόσθεσε δε ότι «αν εφαρμόσουμε το ωράριο, θα έπρεπε η Κλινική να υποβαθμιστεί, έως να κλείσει. Λειτουργούμε ενάμιση χρόνο υπό αυτές τις συνθήκες. Ζητήσαμε έξτρα ενίσχυση από την άνοιξη, για να καλυφτούν αυτά τα κενά και να υπάρξει ενίσχυση της Κλινικής. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν στην πρόσφατη προκήρυξη που δεν προβλέφθηκε καμία θέση για τη Χειρουργική, παρά μόνο μια θέση παθολόγου και καρδιολόγου. Από όλους μας αυτό ερμηνεύτηκε ως αδιαφορία για το λειτούργημά μας, το έργο μας, τον κόπο μας κι αποφασίσαμε να σταματήσουμε να λειτουργούμε με το φιλότιμο». Ο διευθυντής σημείωσε ότι έχει ετοιμαστεί ένα πλάνο εφημεριών για τον Σεπτέμβριο με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, ωστόσο, μένουν ακάλυπτες πέντε καθημερινές, όπου δεν θα υπάρχει κανένας εφημερεύων γιατρός. «Ενημέρωσα θεσμικά και τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την Εισαγγελία Βόλου και την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας κι αύριο (χθες) το πρωί καταθέτω το πρόγραμμα εφημέρευσης. Ή θα πρέπει να έρθουν γιατροί από άλλα νοσοκομεία ή να έρθουν ιδιώτες γιατροί. Εμείς ήμασταν μέχρι εδώ», κατέληξε, κάνοντας λόγο για επιτηδευμένη αδιαφορία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το