Τοπικά

Ειρηνοδικείο Βόλου: 58 αιτήσεις για ρύθμιση δανείων εκτός πλατφόρμας

Μόλις τρεις είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο στο Ειρηνοδικείο του Βόλου δανειοληπτών που απορρίφθηκαν από την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΙΧ), ώστε να μπορούν να προσφύγουν δικαστικά προστατεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα υποβάλει αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα, διαδικασία η οποία πήρε παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου, αφού ίσως να μη γνωρίζουν ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων νομικών, πρόκειται να πράξουν ορισμένοι το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα οι τράπεζες ακολουθούν μια πολιτική συμβιβασμού σε αρκετές περιπτώσεις, καλώντας τους δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δόσεων του στεγαστικού τους δανείου. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι σπάνιες οι φορές που ακόμα και σε δανειολήπτες (με τον μέσο όρο του δανείου να κυμαίνεται γύρω στις 100.000 ευρώ) που προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου, αλλά η αγωγή που κατέθεσαν απορρίφθηκε, η τράπεζα τους ζήτησε να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους.

Σε χαμηλά όμως επίπεδα κυμαίνεται και ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο, σχετικά με υποθέσεις ρύθμισης χρεών που δεν αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας και που δεν εντάσσονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πιο συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο μόλις 58 αιτήσεις για υποθέσεις ρύθμισης χρεών.
Αρκετές είναι όμως οι δυσκολίες που θα συναντήσει ένας δανειολήπτης που απορρίφθηκε από την ένταξή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΙΧ, καθώς κρίθηκε πως δεν πληροί τα κριτήρια. Σε περίπτωση που κριθεί μη επιλέξιμος, μπορεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο με τον δικαστή να αποφασίζει τελικά εάν υπάρχει σφάλμα με το οποίο δεν έγινε αποδεκτός ο δανειολήπτης.

Παράλληλα τον λόγο έχει ξανά το δικαστήριο στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να συμφωνήσει με τον πιστωτή του, εν προκειμένω την τράπεζα.
Για την ένταξη στην πλατφόρμα οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα με την υποβολή αίτησης για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους, που αφορά και όσους διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας, στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη, δηλαδή έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες του ενός, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται συγγενείς που αδυνατούν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Την υποβολή αιτήσεων από οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μη χρειάζεται η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος. Τη δυνατότητα συμμετοχής εγγυητή μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων, σε βάθος 25ετίας.
Τη χρηματοδότηση της αμοιβής του δικηγόρου από την τράπεζα που έχει την πρώτη υποθήκη της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εφόσον αυτός επιθυμεί να αναθέσει σε δικηγόρο την ετοιμασία της αίτησής του. Το κόστος αυτό θα βαρύνει το δάνειο σε βάθος 25ετίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το