Άρθρα

Ειρηνική πορεία με απρόβλεπτο τέλος μπροστά απ’ την ΑΓΕΤ

Της Χρυσάνθης Βουτσά*

– Ομολογουμένως πρωτόγνωρα πράγματα για το Βόλο, «πόλεμος» διαδηλωτών με την Αστυνομία. Γίναμε, «Εξάρχεια!», ή και… «Πατησίων!». Πρωταγωνιστές μια ομάδα διαδηλωτών που αποσπάστηκε απ’ το σώμα της πορείας. Αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί στην πόλη. Έχει και συνέχεια. Έγιναν προσαγωγές στη Διεύθυνση Αστυνομίας ενώ, έξω απ’ το Αστυνομικό Μέγαρο, συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός απ’ τους συγκεκριμένους διαδηλωτές για συμπαράσταση, απειλώντας με εισβολή που, χάρη στην παρέμβαση των ΜΑΤ, απεφεύχθη.

– Την επαύριο και την μεθεπόμενη συγκεντρώθηκαν μαζί με πολίτες έξω απ’ τα Δικαστήρια, αποσκοπώντας να επηρεάσουν τον Εισαγγελέα επί το επιεικέστερον της απόφασης, φωνάζοντας συνθήματα. Παρόντες και δικηγόροι υπεράσπισης. Ξέρετε, μου θύμισε Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλα γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – πριν το ’15 αυτά – που έσπευδαν τότε στα Αστυνομικά Τμήματα προκειμένου να αναλάβουν την υπεράσπιση των προσαχθέντων διαδηλωτών. Ήταν δικά τους «παιδιά», πώς να το κάνουμε!

– Πρωταγωνιστές, λοιπόν, για άλλη μια φορά οι γνωστές ομάδες που εκτονώνουν το μένος τους κατά των αστυνομικών, τους οποίους αρέσκονται να προκαλούν εκσφενδονίζοντας πέτρες, μολότωφ, να καίνε κάδους, υβρίζοντας χυδαία τις μανάδες των αστυνομικών, με επιτομή στο υβρεολόγιό τους το γνωστό «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

– Γνωστές φιγούρες, κουκούλα, καδρόνι στο ’να χέρι και στην πλάτη το σακίδιο, το οποίο, εκτός απ’ τις μολότωφ, περιέχει και τα απαραίτητα «εργαλεία» προκειμένου να ξηλώνουν τα μάρμαρα απ’ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, απαραίτητα εφόδια για τις ρίψεις κατά των αστυνομικών όταν ξεμένουν από πέτρες! Θυμάστε προ καιρού ένα απ’ αυτά τα «καλόπαιδα», υπερασπιζόμενος μια κατάληψη κτιρίου, έριξε από ψηλά (!) ολόκληρο «τσιμεντόλιθο» κατά αστυνομικού!

– «Λευτεριά, λευτεριά σε όλα τα κελιά!». Τι δουλειά έχουν αυτά τα άτομα στο συλλαλητήριο; Έχουν καμιά σχέση τα συνθήματά τους με την αερορύπανση; Αλήθεια, ποιος τους έφερε στο Βόλο; Μόνοι τους ήρθαν από άλλες πόλεις; Κάποιος τους ενημέρωσε. Όπως και νάναι, «στοχευμένα» επιτέθηκαν στον Αστυνομικό Διευθυντή χτυπώντας τον με καδρόνια στο κεφάλι και – ευτυχώς! – χάρη στην ηρωική παρέμβαση ενός αρχιφύλακα που έτρεξε κοντά του κινδυνεύοντας και ο ίδιος, αποφεύχθησαν τα χειρότερα.

– Την ευθύνη φέρει πρώτιστα η διοργανώτρια συλλογικότητα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – NO BURN», η οποία εκκολάφθηκε πρόσφατα από την ιδρυθείσα προ τριετίας «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ».

– Η εν λόγω νέα συλλογικότητα με το διακριτικό «NO BURN» (όχι καύση), εξήγγειλε το συλλαλητήριο του Σαββάτου 13-6 και αυτό της Τρίτης 16-6 στη Λάρισα μέσω του Τύπου (ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Κυριακή 14-6-’20, σελ. 29), διά του μέλους της κ. Αλέκου Χατζηχαραλάμπους ο οποίος, αφού «στολίζει» με απαξιωτικά επίθετα τους κ.κ. Αγοραστό, Κολυνδρίνη, Μπέο, Λούλη, Μουλά, βάλλοντας και κατά άλλων φορέων, καλεί σε συλλαλητήριο τους πολίτες του Βόλου.

– Αυτονόητο είναι, από κοινού, όλες οι συλλογικότητες να μεριμνήσουν για την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου που οργανώνουν, όπως – υποδειγματικά – το κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στου οποίου τις πορείες δεν τολμά να μπει όχι γάτα, ούτε κουνούπι! Είναι απορίας άξιο, γιατί στις τάξεις του Κ.Κ.Ε. (ΠΑΜΕ) δεν παρεισφρύουν ποτέ (!) ταραχοποιά στοιχεία!

– Μήπως, τελικά, εμείς οι ίδιοι επιτρέπουμε ή ανεχόμαστε την παρουσία τους στα συλλαλητήρια, όπου «βολεύονται» για αψιμαχίες με την Αστυνομία που γρήγορα θα μετατραπούν σε οδομαχίες με τα γνωστά συνεπακόλουθα, προκειμένου να κατηγορηθεί η Αστυνομία για βία και καταστολή; Αυτοί «πόλεμο» θέλουν αδιαφορώντας για τα συλλαλητήρια στα οποία μόνον ζημιά κάνουν. Το είδαμε. Τελικά, τί ισχύει για το απόγευμα της 13ης Ιουνίου, τους καλέσαμε και ήρθαν, ή μόνοι τους… «είδαν φως και μπήκαν!». Πώς προέκυψε τέτοια αθρόα συρροή «ξένων δυνάμεων»;

– Πάντα, στο τέλος υπόλογη είναι η Αστυνομία, για «εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων» ενώ, – κατά κανόνα – «απαντάει» αμυνόμενη αφού πρώτα δεχθεί πέτρες, καδρόνια, σιδερολοστούς, μολότωφ, όταν ήδη κάποιοι αστυνομικοί είναι «τυλιγμένοι» στις φλόγες και άλλοι καταγής! Ο απολογισμός θλιβερός, όχι λίγοι αστυνομικοί θα καταλήξουν στα Νοσοκομεία με απλά ή βαριά τραύματα ή και εγκαύματα.

– Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα κι εδώ στο Βόλο, με θύματα – μιας απρόκλητης επίθεσης από κουκουλοφόρους με ρόπαλα – τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μιλτιάδη Αλεξάκη τον οποίον χτύπησαν στο κεφάλι, τον Β’ Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Γιώργο Ντιζέ – δυό εξαίρετους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – και ακόμη τρεις αστυνομικούς με κατάγματα.

– Αυτά τα δυσάρεστα έως και τραγικά, σεβαστοί αναγνώστες, συνέβησαν σε μια ευτυχή συγκυρία για την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Δύο ημέρες πριν, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», δώρησε για τις ανάγκες της, αποκλειστικά στη Διεύθυνση Μαγνησίας, 11 (!) αυτοκίνητα (περιπολικά) και – προσέξτε – και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συγκεκριμένα: τέσσερα (4) πλήρη συστήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ένα tablet, πέντε αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα ραντάρ χειρός, μια συσκευή αλκοολομέτρησης κι ένα φορητό ασύρματο.

– Η παράδοση έγινε σε λιτή, κλειστή τελετή στο Αστυνομικό Μέγαρο την Πέμπτη 11-6-’20 παρουσία και του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ταξίαρχου κ. Αστέριου Μαντζιώκα. Εμείς οι πολίτες το πληροφορηθήκαμε το Σάββατο το πρωί, 13-6-’20, από τον Τοπικό Τύπο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας συνέβησαν τα γνωστά δραματικά γεγονότα επισκιάζοντας την ευφορία που επικρατούσε στους χώρους του Αστυνομικού Μεγάρου. Όπως και νάναι, ευχόμαστε όλοι και τα 11 οχήματα να είναι «καλοτάξιδα!» και σε «καλούς δρόμους!», στα δε πληρώματα «Υγεία!», «Δύναμη!» και «Φώτιση!» στο απρόβλεπτο των επιχειρήσεων.

– Να μην παραλείψω τα «εύσημα» στον Ιδιωτικό Φορέα «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για τη χορηγία, συγχαίροντας και τους εκπροσώπους της Εταιρείας κ.κ. Δημήτριο Μανδαλώζη και Ιωάννη Σαρρή οι οποίοι παρέστησαν κατά την παράδοση.

– Σεβαστοί αναγνώστες! Σε πείσμα ακραίων απόψεων που θέλουν να απαξιώνουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και που – προσωπικά – δεν τις συμμερίζομαι – χωρίς να υποστηρίζω και το αλάθητο – πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν λόγοι να επαινέσουμε την Ελληνική Αστυνομία.

– Κατ’ αρχήν, σε τοπικό επίπεδο, οφείλουμε έναν έπαινο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου για τις διαδοχικές επιτυχίες της τον τελευταίο καιρό αποκαλύπτοντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Επίσης, να συγχαρούμε τους Αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσαν σε οικοδομή στην ταράτσα της οποίας ένας νέος – σχεδόν αιωρούμενος – απειλούσε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο κενό. Τα παιδιά της ΔΙ.ΑΣ. του κουβέντιασαν και με τον τρόπο τους τον έπεισαν να «γυρίσει στη ζωή!», ενώ σε μια άλλη περίπτωση πυρκαγιάς σε οικία έσπευσαν και απομάκρυναν έγκαιρα από την καιόμενη κουζίνα μια γυναίκα μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική. Πολλά τέτοια συμβάντα σε καθημερινή βάση που άπτονται του κοινωνικού έργου της Αστυνομίας «με ήρωες» τους ίδιους τους Αστυνομικούς.

– Στις μέρες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύσσωμη η Υπηρεσία της Τροχαίας ήταν στη θέση της, με επί κεφαλής τον Διοικητή της Τροχαίας Βόλου κ. Αθανάσιο Κουλούρη καταμεσίς της Εθνικής Οδού να σταματάει ο ίδιος τους οδηγούς για έλεγχο, συνεπικουρούμενος από συναδέλφους του τροχονόμους.

– Μια άλλη εξίσου δύσκολη έως και επικίνδυνη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια είναι η παρουσία της στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στα «HOT SPOTS» με τους μετανάστες, όπου απειλείται άμεσα η ζωή τους ανάμεσα σε ανθρώπους μιας άλλης κουλτούρας που τα αλληλομαχαιρώματα, οι εξεγέρσεις και οι εμπρησμοί είναι σκηνές της καθημερινότητας, χώρια βέβαια οι ασθένειες που τους απειλούν.

– Εκεί όμως που, στις μέρες μας, έγραψε Ιστορία η Ελληνική Αστυνομία είναι στον Έβρο. Αστυνομικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδος «υπηρέτησαν» ολιγόμηνη θητεία στην παραμεθόριο του Έβρου… «αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους!». Αφήνοντας πίσω υποχρεώσεις και οικογένειες υπάκουσαν στο κάλεσμα της Πατρίδας. Ένα νέο «Έπος» στην Ελληνική Ιστορία με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Αστυνομικούς πλάϊ στο Πυροσβεστικό Σώμα και το Στρατό μας!

– Αυτοί είναι οι Έλληνες Αστυνομικοί. Ελληνόπουλα ένα κι ένα (ευτυχώς ακόμα!), παιδιά από οικογένειες με αρχές και αξίες, παιδιά με μόρφωση και παιδεία, με πτυχία Ανωτάτων Σχολών, με ξένες γλώσσες και μετεκπαιδεύσεις που, όμως, καθημερινά παίζουν τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα», είτε πάνω σε μια μοτοσυκλέτα, είτε μέσα σ’ ένα περιπολικό που τρέχει «αφηνιασμένο», είτε πρόσωπο με πρόσωπο μ’ έναν κακοποιό ή ναρκέμπορο (θυμηθείτε τον Πάσαρη που… «ξάπλωσε» εν ψυχρώ δύο αστυνομικούς οικογενειάρχες!) κι όλα αυτά για μισθό 800 Ευρώ πάνω – κάτω!

– Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Σταϊκούρας τους υποσχέθηκε ένα επίδομα «επιβράβευσης» για τις επί πλέον υπηρεσίες τους κατά τις μέρες της πανδημίας. Μάλλον έμεινε κι αυτό στις υποσχέσεις. Δε βαριέσαι, μήπως είναι η πρώτη φορά, έχουν συνηθίσει στο «περίμενε», τους είναι αδιάφορο. Απτόητοι ασκούν τα καθήκοντά τους με την ίδια συνέπεια. Έχουν μια αξιοπρέπεια!

– Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στηρίζοντας τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας, τον Β’ Υποδιευθυντή και τους Αστυνομικούς θύματα της βίας κατά τα γεγονότα της 13ης Ιουνίου έξω από την ΑΓΕΤ.

– «Κύριε Διευθυντά, κύριε Αλεξάκη!
Τα σημάδια που σας άφησαν τα χτυπήματα που αναίτια δεχθήκατε είναι τα «παράσημά» σας απ’ το… «πεδίο μάχης!».
Μείνατε όρθιος στο μετερίζι εφ’ ω ετάχθητε!
«ΕΥΓΕ!».
Τιμή στο Σώμα που υπηρετείτε!».

*Η Χρυσάνθη Βουτσά είναι Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός ΠΕ6

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το