Τοπικά

«Είμαστε με το κεφάλι κάτω από το νερό»… Χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεκάδες ξενοδόχοι

Σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας τα ξενοδοχεία στη Μαγνησία, με τους ξενοδόχους να φωνάζουν πως δεν μπορούν να αναπνεύσουν, μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.
Παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα στο «τσουνάμι» των συνεπειών της πανδημίας, όλες οι επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές, που «έδωσαν μάχη» με μεγάλες απώλειες, για να υποστηρίξουν το «άνοιγμα» του τουρισμού και που «έβαλαν τα δυνατά τους, για να προστατέψουν πάνω απ’ όλα την υγεία και την υγειονομική αξιοπιστία της περιοχής, γνωρίζοντας πως η «επένδυση» γίνεται για το 2021, καθώς το 2020 ήταν μια χαμένη χρονιά. H «μαύρη τρύπα» της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ζωής, χωρίς να υπάρχει καμία ενίσχυση, ενώ πλέον οι περισσότεροι βρίσκονται χωρίς φορολογική ενημερότητα. «Δεν μπορώ να βρω μια λογική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Έχουν δεσμευτεί με αποφάσεις πως όλες οι οφειλές που έχουν προκύψει μέσα στην πανδημία, μεταφέρονται για τον Απρίλιο του 2021. Μόλις ζητάει όμως κανείς φορολογική ενημερότητα και η Δ.Ο.Υ. δεν δίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφαλιστική ενημερότητα. Αντιμετωπίζουμε παρανοϊκές καταστάσεις κάθε μέρα και είμαστε εγκλωβισμένοι. Ανακοίνωσαν πως θα επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και τους ζητάνε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Μα εάν τόσους μήνες που υπολειτουργούν όλα, είχε ο κάθε επαγγελματίας να πληρώσει, δεν θα απαιτούσαμε μέτρα στήριξης, ούτε οι ίδιοι θα έδιναν δεσμεύσεις. Μόνο οργή. Τι να πληρώσουμε ακριβώς μέσα στην πανδημία. Μας είπαν να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας και θα πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Όσοι δεν κατέβαλλαν εισφορές, δεν λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα. Ζούμε μια τρέλα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κων. Λεβέντης. Ο ίδιος τονίζει πως οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στο Πήλιο παραμένουν σήμερα τυπικά ανοιχτές. «Δεν μας έκλεισαν, για να μην συμπεριληφθούμε ξεκάθαρα στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Όσοι άνοιξαν, έκαναν λάθος, γιατί τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Έχουν χαθεί και οι λέξεις, πλέον. Στα τουριστικά γραφεία δεν μπήκανε πελάτες το τελευταίο δίμηνο. Εφόσον δεν δουλεύουμε, κλείστε μας», είπε.

Οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «φέσια» της Tomas Cook και της TUI. Η χρεοκοπία της Tomas Cook άφησε το ισχυρότερο αποτύπωμα στη Σκιάθο και την Αλλόνησο. Τα τιμολόγια της Thomas Cook, που άφησε άνοιγμα μόνο στη Σκιάθο 2 εκατομμυρίων ευρώ, δεν πληρώθηκαν. Ούτε βέβαια ο ΦΠΑ, για τον οποίο το Δημόσιο έχει μεν αναβάλει την είσπραξή του έως τον Μάρτιο του 2021, πλην όμως στην πράξη οι συγκεκριμένοι ξενοδόχοι διαπιστώνουν τώρα, πως δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Η απόφασή της να απαλλαγούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων, που εξέδωσαν προς την Thomas Cook, δεν έχει εφαρμοστεί και η μεγάλη πλειοψηφία μεγάλων και μεσαίων μονάδων στη Σκιάθο «πνίγονται».

Η TUI αρνείται να πληρώσει το ποσοστό, με το οποίο έκλεισε τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι και παντού επικρατεί αναβρασμός. Συγκεκριμένα, ενώ η εταιρεία όφειλε να εξοφλήσει τα τιμολόγια έως και δύο μήνες μετά την παροχή της υπηρεσίας από τις ξενοδοχειακές μονάδες, αποφάσισε μονομερώς, να μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021.
«Κάποιοι έκοψαν τιμολόγια, πλήρωσαν και βρίσκονται στο κενό», είπε ο κ. Λεβέντης.
«Δεν λέμε υπερβολές, για να προκαλέσουμε απλά εντυπώσεις. Είναι η περιγραφή της ωμής πραγματικότητας. Όλοι μας, κάθε ξενοδόχος, ζει το προσωπικό του θρίλερ.
Με το «τσουνάμι» των συνεπειών της πανδημίας βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη με το κεφάλι κάτω από το νερό και να προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα αβοήθητοι. Όσοι δεν ανοίξουν στο Πήλιο για το καλοκαίρι, να μην σπεύσει κανείς να δακρύσει, γιατί όλοι ξέρουν την πραγματική κατάσταση», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το