Ελλάδα

Εικοσαήμερο μπλόκο των μηχανικών στις οικοδομικές άδειες – Καταγγέλλουν ανύπαρκτες και υπό διάλυση Υπηρεσίες των δήμων

Με 20ήμερο μπλακ άουτ σε θεμελιώδη αντικείμενα της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών και η διενέργεια ελέγχων δόμησης, απειλούν οι μηχανικοί του Δημοσίου διαμαρτυρόμενοι για τις ανύπαρκτες ή απολύτως απαξιωμένες και υποστελεχωμένες Υπηρεσίες Δόμησης.

Οι μηχανικοί του δημοσίου και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτοδιοίκησης ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση απεργίας – αποχής από την εργασία τους από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Βάσει της απόφασης, οι μηχανικοί θα απέχουν από:

  • Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική & υγιεινής των οικοδομών, έλεγχος προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις & ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους.
  • Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.
  • Τη συμμετοχή των μελών τους στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.
  • Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης.

Παράλληλα προκήρυξαν πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ.μ. και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10.00 π.μ.

Μια μεταρρύθμιση που χάθηκε στα χρόνια και τα μνημόνια

Η …πονεμένη ιστορία της μετεξέλιξης των Πολεοδομιών, της υπηρεσίας που συγκέντρωνε επί δεκαετίες τη μεγαλύτερη οργή των πολιτών τόσο για καθυστερήσεις όσο και για ζητήματα διαφθοράς, ξεκίνησε το 2010, όταν οι πολεοδομικές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στους δήμους. Κάθε δήμος έπρεπε να ιδρύσει τη δική του πολεοδομία, η οποία μετονομάστηκε σε Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ). Οι δήμοι που θα αδυνατούσαν να συγκροτήσουν την δική τους ΥΔΟΜ, θα εξυπηρετούνταν από μεγαλύτερες υπηρεσίες άλλων δήμων.

Τα μνημονιακά χρόνια όμως και το «πάγωμα» των προσλήψεων που αυτά έφεραν, σχεδόν έκαναν ανέφικτο το εγχείρημα. Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι Υπηρεσίες ακόμα και όπου υπάρχουν να παραμένουν υποστελεχωμένες και ακρωτηριασμένες.

Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ, η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά, ήταν ήδη τραγική, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, από τους 332 Δήμους της χώρας, μόλις οι 168 (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Επίσης από τη Μελέτη προκύπτει ότι:
  • η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ
  • 33 δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων
  • Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ
  • Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 Μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μόνο 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς.
  • Οι 98 από τις 168 δηλαδή ΥΔΟΜ λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.
  • Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο.

Είναι πλέον πρόδηλο ότι 12 χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε, η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους δήμους απέτυχε.

«Η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, αρχείου, κλπ,) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των ΥΔΟΜ» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Στο διάστημα αυτό οι περισσότερες νομοθετικές αλλαγές αφορούσαν κατά κύριο λόγο αλλεπάλληλες παρατάσεις διοικητικής υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης. Η τελευταία παράταση έληξε στο τέλος του 2022 και από την 1η Ιανουαρίου έχει παύσει και η δυνατότητα σύστασης νέων Υ.ΔΟΜ.

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι η υπολειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών δεν αποτελεί μία εξέλιξη χωρίς συνέπειες. Για το λόγο αυτό και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει επανειλημμένα με πορίσματα, στα οποία σημειώνει ότι πρέπει να στελεχωθούν άμεσα οι Υ.ΔΟΜ. των Δήμων διότι παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης. Επιπλέον η μη τήρηση των υποχρεώσεων για ελάχιστη στελέχωση δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά στην ασφάλεια δικαίου των πράξεων που διενεργούν οι ΥΔΟΜ.

Την ίδια στιγμή και παρά την υποστελέχωσή τους, οι συγκεκριμένες Υπηρεσίες θα πρέπει να καλύψουν και τις ανάγκες στους δήμους που δε διαθέτουν.

Και αυτό την ώρα που έχουν θερμοθετηθεί ασφυκτικές προθεσμίες για τον έλεγχο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και συγκεκριμένα, μείωση από τις 30 μέρες στις 15 μέρες, με τις 2 μέρες να είναι ως υποχρεωτικές για τον έλεγχο σε κάθε στάδιο, εκτός από το διάγραμμα κάλυψης, για την έκδοση οικοδομικής αδείας. «Δηλαδή, κατ’ ουσία, απαγορεύεται ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ να απουσιάζει από την Υπηρεσία του για οποιοδήποτε λόγο, αφού δεν έχει αντικαταστάτη μιας και οι 5 μηχανικοί ανά κλάδο ειδικότητας που ορίζονται δεν έχουν αντικαταστάτη», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.
Χωρίς Παρατηρητήρια Δόμησης και ελέγχους αυθαιρέτων

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέοι φορείς που προβλέπει ο νόμος του 2017 μετά από 5 χρόνια, δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί (Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα Παρατηρητηρίων και Ελέγχου Δόμησης), καθώς θα έπρεπε να απασχοληθεί πολλαπλάσιος αριθμός μηχανικών από τους ήδη υπηρετούντες.

Ομοίως στον …πάγο παραμένει και η διαχείριση των αρμοδιοτήτων της αστυνόμευσης των Κατασκευών (Διαπίστωση και χαρακτηρισμός αυθαιρέτου και διαχείριση υποθέσεων παλιών – νέων αυθαιρέτων – επιβολή προστίμων σύνταξης χρηματικών καταλόγων – διαγραφής κλπ).

Eδώ και μία πενταετία εκκρεμούν οι θεσμοθετημένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ποσοστό 30% για τις υπαγωγές αυθαιρέτων κατασκευών στο ν. 4495/17, καθώς κι οι αντίστοιχοι στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες χωρίς προέγκριση εφόσον δεν δόθηκαν σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το