Πολιτισμός

Εικόνες από την Αλόννησο του περασμένου αιώνα στο βιβλίο της Λιλής Τσουρνάβα-Κουτσορίζωφ

Παρουσιάστηκε χθες παρουσία αρκετού κόσμου η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ο δρόμος της Αλόννησος» της Λιλής Τσουρνάβα-Κουτσορίζωφ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου (κτίριο Ματσάγγου). Εικόνες του παρελθόντος, πρόσωπα, καταστάσεις κι ένας τρόπος ζωής στο νησί της Αλοννήσου στην αρχή και το μέσο του περασμένου αιώνα.

Η συγγραφέας κ. Λιλή Τσουρνάβα-Κουτσορίζωφ τόνισε ότι το βιβλίο «ακουμπά» πάνω στην Αλόννησο και πιο πολύ στην παλιά Αλόννησο. «Αυτό που θέλω να δώσω στον αναγνώστη είναι εικόνες του παρελθόντος, πρόσωπα, καταστάσεις κι ένας τρόπος ζωής».
Σύμφωνα με την ίδια, το βιβλίο περιέχει μυθοποιημένα διηγήματα από κάποια ερεθίσματα προγιαγιάς που γεννήθηκε πριν το 1900 και μετά μέχρι το 1964-65, χρονιά που η ίδια έφυγε από το νησί.


«Μέχρι τα 12 μου έζησα στην Αλόννησο και αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι όλο το νησί, αυτό το μαγευτικό νησί» σημείωσε η ίδια για να προσθέσει πως μέσα από το βιβλίο της θέλει να μεταφέρει στον αναγνώστη αυτές τις εικόνες, «τις οποίες θεωρώ μαγικές, από τη ζωή τότε, από τη φύση και από τον τρόπο που ζούσαν στο νησί».
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «είναι μια συλλογή διηγημάτων, που αναφέρονται στην αρχή και το μέσο του περασμένου αιώνα. Ιστορήματα εκατόχρονης γιαγιάς στην εγγονή της, διηγήσεις αυτής της εγγονής, επίσης εκατόχρονης τώρα, καθώς και δικά μου βιώματα, έδωσαν αφορμή να γραφούν».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αλοννήσου, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» και το Τοπικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη και μίλησαν οι Βίκτωρ Κοντονάτσιος, πρόεδρος Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας, Διονύσης Λεϊμονής, φιλόλογος, συγγραφέας και συντονιστής, ενώ διάβασε η Ματίνα Μαρδέλη-Δολιανίτη, καθηγήτρια. Φιλική συμμετοχή από το συγκρότημα Jazz Francais, με τους Norbert Bouche, βιολί, και Benjamin Blackstone, κιθάρα.
Να σημειωθεί πως τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το