Πολιτισμός

Εικαστικές παρεμβάσεις και μια παράσταση των δικηγόρων – Ενώπιον του Τεχνοδικείου Βόλου (ειδική διαδικασία καλλιτεχνικών διαφορών)

Του
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η εικαστική παρέμβαση και η θεατρική παρουσία των δικηγόρων του Βόλου που ζήτησαν από το κοινό της πόλης να γίνει δεκτή η αγωγή τους κατά του αστικού και κοινωνικού περιθωρίου.
Οι δικηγόροι κάνουν συνεχώς παραστάσεις.
Στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά είπαν να πρωτοτυπήσουν. Και αποφάσισαν να παρασταθούν στις τέχνες και στο θέατρο.
Η αγωγή την οποία υπογράφουν καμιά δεκαριά πληρεξούσιοι δικηγόροι της πόλης και την οποία κατέθεσαν στο Πολυμελές Τεχνοδικείο της πόλης, θα έχει τύχη ή θ’ απορριφθεί από τους δικαστές της Τέχνης;
Αναμένεται με αγωνία η απόφαση της ολομελείας των τεχνοκριτικών του Βόλου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την προχτεσινή παράσταση της θεατρικής ομάδας των δικηγόρων που διάνθισαν τη συνεχιζόμενη έκθεση εικαστικών έργων στο πιλοτήριο της τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.
Ανάμεσα σε διαφορετικής τεχνοτροπίας εικαστικά έργα (πίνακες, γλυπτά, ψηφιδωτά, ξύλινες κατασκευές, κεραμικά, αγιογραφίες, λεπτουργήματα, φωτογραφίες, θεατρικές αφίσες και ιστορικά αντικείμενα), νάσου και μια διπλή παράσταση της θεατρικής ομάδας των δικηγόρων του Βόλου «Ο Αθέμιτος» που έτερψε τους φιλότεχνους επισκέπτες της έκθεσης, το βράδυ της Τετάρτης στην επάνω κατάλληλα διαρρυθμισμένη αίθουσα του Ντε Κίρικο.
Αποσπάσματα από έργα του Κώστα Μουρσελά και ιδιαίτερα από το «Εκείνος κι Εκείνος» που άφησε θεατρική εποχή στην τηλεόραση, κάμποσα ζαμάνια νωρίτερα, απέδωσε η θεατρική ομάδα των εικαστικών δικηγόρων που έχουν χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια λόγω της συνεχιζόμενης αποχής τους από τα καθήκοντα υπεράσπισης στα ποινικά δικαστήρια.
Στα εικαστικά πάντως δικαστήρια και στο θεατρικό τους τμήμα τα πάνε περίφημα. Ούτε αποχή σημειώνουν ούτε χρειάζονται επιχειρήματα για να κερδίσουν τις έτσι κι αλλιώς κερδισμένες καλλιτεχνικές δίκες.
Η αίθουσα του Ντε Κίρικο φαντάζει λίγη για να καλύψει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των υπερασπιστών της τέχνης, αφού το στήσιμο των έργων και η όλη παρουσία συνιστούν προϋποθέσεις εικαστικής πληρότητας και θεατρικής παιδείας, που μάλλον θα τις ζηλέψουν πολλοί αν όχι όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι της χώρας.
Η έμπνευση της έκθεσης, της κοινής παρουσίας τόσων δικηγόρων και του στησίματος, ανήκουν τόσο στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Χρήστο Στρατηγόπουλο, όσο και στους δυο κύριους μοχλούς της κοινής εκδήλωσης (έκθεσης και παράστασης) Νίκο Παπαδόπουλο και Αλέξανδρο Κοσμά.
Για την έκθεση θα μιλήσουν (αν μπορούν, ας κάνουν κι αλλιώς, θα φάνε μήνυση που θα είναι όλη δική τους…) ειδικοί καλλιτεχνικοί παράγοντες του Βόλου.
Όσο για την παράσταση ας μου επιτραπεί να πω δυο λόγια για την πολύ επιτυχημένη μεταφορά στην επάνω αίθουσα του Ντε Κίρικο, με φόντο τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες δυο νεαρών δικηγόρων που και σε αυτό τον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας κερδίζουν κατά κράτος την υπόθεση και μάλιστα χωρίς αντιδικία…
Το «Εκείνος κι Εκείνος» με τον Λουκά και τον Σόλωνα είχε προσφέρει μεγάλη δημοτικότητα, τόσο στον σκηνοθέτη της σειράς, όσο κυρίως στους δυο πρωταγωνιστές: Τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.
Η ομώνυμη σειρά που παίχτηκε από το ’72 ώς το ’74 υπήρξε μια δραματοποιημένη κωμωδία με δυο περιθωριακούς ήρωες που δημιούργησε ο Κώστα Μουρσελάς.
Η σειρά με τα πρωτότυπα μονόπρακτά της τάραξε τότε τα ασπρόμαυρα νερά της νεοσύστατης ελληνικής τηλεόρασης, με την καθημερινότητα των ηρώων, τις ατάκες και τη μοναδική λαϊκή θυμοσοφία τους.
Τη σειρά αυτή σε αποσπάσματα επέλεξαν να παρουσιάσουν οι δικηγόροι στην αίθουσα του Ντε Κίρικο, ανάμεσα στους πολυπληθείς θεατές και να κερδίσουν επάξια το χειροκρότημα που ήταν η αμοιβή τους για τη μήνυση που υπέβαλαν κατά των ηθών της παλιάς και νέας γενιάς του περιθωρίου.
Κάθισαν σε ένα παγκάκι κάτω από δραματικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έκθεσης και συνδιαλέχτηκαν περί παντός επιστητού από τη μια και περί ανέμων και καθημερινών υδάτων που πνίγουν την ηθική και την κοινωνική υπόσταση της πόλης – και όχι μόνο – από την άλλη.
Το κατάμεστο ακροατήριο επιβράβευσε τους δυο περιθωριακούς, τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κοσμά και τον ειρηνοδίκη Δημήτρη Κοτσιάνη που υποδύθηκαν τον Λουκά και τον Σόλωνα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο ένας με σκούφο κι ο άλλος με καβουράκι, διέσχισαν την πόλη, σχολίασαν, κάγχασαν, σατίρισαν, σαρκάσανε – κι εντέλει αυτοσαρκάστηκαν, συζητώντας πολλά και διάφορα από τα κακώς κείμενα της πόλης και της κοινωνίας μας…
Η παράσταση και η επιλογή του έργου και του συγγραφέα του είχε και τη σημασία της.
Ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, γεννημένος στον Πειραιά, σπούδασε νομικά κι ήθελε να γίνει δικηγόρος. Τον πρόλαβε η τέχνη του λόγου.
Σήμερα οι δικηγόροι – ηθοποιοί ανέλαβαν για λογαριασμό του την υπεράσπιση της τέχνης μέσω των δυο τύπων του περιθωρίου που επινόησε ο ίδιος και οι οποίοι κατά κανόνα έχουν ανάγκη συμπαράστασης στα δικαστήρια, όταν το άδικο (ή και το δίκαιο κόμη) ζητάει τη δικαίωσή του…
Το τέλος της μικρής παράστασης επιδοκιμάστηκε από το πολυμελές θεατροδικείο Βόλου με μιαν απόφαση τελεσίδικη και αμετάκλητη, βεβαίως βεβαίως…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Προϋπολογισμός 5,1 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου το 2024

  Στο συνολικό ποσό των 5.119.909,45 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου για…

1 Μαρτίου 2024

Αλόννησος: Παραχώρηση αίθουσας σε Πολιτιστικό Σύλλογο

  Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλοννήσου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αλοννήσου η αίθουσα χορού του Κλειστού…

1 Μαρτίου 2024

Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του και αυτοκτόνησε

Νέα τραγωδία με πεθερό να σκοτώνει τον γαμπρό του σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη…

1 Μαρτίου 2024

“Νέα Εποχή για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα” από το ΤΕΕ Μαγνησίας, το ΤΜΕΔΕ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 από το ΤΕΕ Μαγνησίας, το ΤΜΕΔΕ…

1 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΦΛΩΡΑΣ ΤΣΟΥΜΠΕΚΟΥ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής και θείας…

1 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΤΣΙΟΥ – ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος αφότου έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, αδελφή…

1 Μαρτίου 2024