Άρθρα

Είδη ανθρώπων που απωθούν

Της
Χαράς Ζήκα,
χημικού, MSc,
δρ. Φαρμακευτικής

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να έλκουν και να εντυπωσιάζουν τους άλλους. Ωστόσο, συναντάμε άτομα γύρω μας που απωθούν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αλλά διαθέτοντας κατά βάση το ίδιο χαρακτηριστικό: Την ανασφάλεια. Δυστυχώς, οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται τα κουσούρια τους, ώστε να τα διορθώσουν.

Από τα χειρότερα είδη απωθητικού ανθρώπου είναι ο τσιγκούνης. Συνήθως είναι μίζερος, οι πηγές ευχαρίστησης και οι κοινωνικές του επαφές είναι περιορισμένες, οι διαπροσωπικές του σχέσεις επιφανειακές και δυσλειτουργικές. Ο τσιφούτης δίνει σε κάποιον μερικά ψίχουλα, αλλά νομίζει ότι φέρεται με γενναιοδωρία, περιμένοντας μια μεγάλη ανταπόδοση. Ο σπαγκοραμμένος άντρας είναι είδος προς αποφυγή για κάθε γυναίκα. Εύκολα αποκαλύπτεται στην ταβέρνα, από τον τρόπο που δίνει τα χρήματα στον σερβιτόρο, βγαίνει αργά το χαρτονόμισμα από το πορτοφόλι και το κοιτάει με πόνο, καθώς απομακρύνεται από το χέρι του.

Ο άξεστος είναι επίσης πολύ απωθητικός. Συνήθως είναι και αδιάκριτος, λέγοντας οτιδήποτε δημοσίως, δεν έχει αίσθηση του κατάλληλου χρόνου που πρέπει να λεχθεί ή να γίνει κάτι και δεν προσέχει καθόλου τις λεπτομέρειες. Θα τον αναγνωρίσεις εύκολα γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχει καθόλου γούστο και αυτό φαίνεται στο ντύσιμό του, στερείται στυλ. Η συμπεριφορά του προέρχεται από έναν παθολογικό εγωισμό και μια ανικανότητα να δει τον εαυτό του, όπως τον βλέπουν οι άλλοι.

Άλλο είδος απωθητικού ανθρώπου είναι ο φαφλατάς. Μιλάει ακατάπαυστα, πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο και συνήθως μιλάει για τον εαυτό του. Καλά είναι να μην τον διακόπτεις και να μη διαφωνείς μαζί του, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τροφοδοτήσεις τη φλυαρία του και να αυξήσεις τον πονοκέφαλο που σου δημιουργεί.

Ο ασφυκτικός είναι επίσης ένα είδος ανθρώπου προς αποφυγή. Κολλά πάνω σου μέχρι να αναγκαστείς να αποτραβηχτείς μακριά. Θα τον αναγνωρίσεις, επειδή θα δηλώσει ερωτευμένος πριν καλά καλά συνειδητοποιήσεις την ύπαρξή του. Θα κολακευτείς από τη λατρεία και τον θαυμασμό που σου δείχνει, αλλά σύντομα θα καταλάβεις ότι υποφέρει από ένα εσωτερικό κενό, που δε θα μπορέσεις ποτέ να γεμίσεις και έχει ανάγκες που ποτέ δεν θα εκπληρωθούν.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα είδη ενοχλητικών ανθρώπων, όπως ο ηθικολόγος που προσπαθεί να σε σώσει μέσα από τις δικές του ιδέες και αξίες, ο ανυπόμονος που τον απασχολεί μόνο η δική του απόλαυση, ο αντιδραστικός, ο επικριτικός, ο απελπισμένος κλπ.

Συνήθως βλέπουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο στους άλλους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να τα αναγνωρίζουμε και στον εαυτό μας. Όλοι διαθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά που απωθούν. Χρειάζεται να τα εντοπίσουμε, να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα εκριζώσουμε, ώστε να καταφέρουμε να είμαστε γοητευτικοί και σαγηνευτικοί, με υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το