Κόσμος

Αίγυπτος: Σε πόλεις-φαντάσματα μετατρέπονται τα τουριστικά θέρετρα

Οι υποψίες ότι η συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο Σινά οφείλεται σε βόμβα έπληξαν τον αιγυπτιακό τουρισμό με έναν τρόπο που δεν κατάφεραν να κάνουν πέντε χρόνια πολιτικής αναταραχής, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τον αριθμό τους να είναι μειωμένος κατά 41% σε σχέση με πέρυσι και ο χαμηλότερος για αυτούς τους μήνες αιχμής τουλάχιστον από το 2005, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο τουρισμός δεν ήταν τόσο αδύναμος ούτε κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν σημειώνονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών των ισλαμιστών.

«Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις πτώση αυτό που συμβαίνει, πρόκειται για κατάρρευση», σχολίασε η Αμανί Ελ-Τοργκομάν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αιγυπτιακής Τουριστικής Ομοσπονδίας.

Η μείωση των τουριστικών εσόδων μετά την πτώση του αεροσκάφους στις 31 Οκτωβρίου 2015 περιπλέκει τις προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας. Η έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη συρρίκνωση της μη πετρελαϊκής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα για τους εννέα από τους 12 μήνες του περασμένου έτους, οδηγώντας σε διαμάχη για το εάν οι αρχές θα πρέπει να υποτιμήσουν το νόμισμα και να διακινδυνεύσουν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

«Ο λόγος για τη βουτιά στον τουρισμό είναι ξεκάθαρος, οι μεγαλύτερες αγορές έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Αχμέντ Χαμντί, αντιπρόεδρος της Αρχής Τουρισμού της Αιγύπτου. «Προσπαθούμε να εισέλθουμε σε νέες αγορές όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και η Ινδία και η Κίνα».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το