Αθλητισμός

Έγραψε ιστορία η Δήμητρα Ευξεινούπολης – Για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Α’ ΕΠΣΘ

Από το βράδυ της Τετάρτης στην Ευξεινούπολη έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Η Δήμητρα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια της Α’ ΕΠΣΘ και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική. Για τη μεγάλη επιτυχία μιλά σήμερα στη «ΘτΔ» ο αρχιτέκτονάς της, που δεν είναι άλλος από τον προπονητή Μιχάλη Ανδρωνά.

Το φετινό πρωτάθλημα της Α’ τοπικής ήταν συναρπαστικό με τέσσερις εξαιρετικές ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. Μάλιστα με τα πλέι οφ που είχε θεσπίσει η ΕΠΣΘ το ενδιαφέρον θα εκτοξευόταν και ενδεχομένως ο τίτλος να κρινόταν στο τελευταίο… δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα πάνω-κάτω. Η ΕΠΟ αποφάσισε την οριστική διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και την ανακήρυξη ως πρωταθλητών των ομάδων που έως εκείνη τη στιγμή κατείχαν την 1η θέση. Πρακτικά ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι άλλο…

Στην Α’ ΕΠΣΘ η Δήμητρα είχε την πρωτοπορία με 48 βαθμούς, έναντι 46 του Ρήγα Φεραίου και 44 του Σαρακηνού και του Αίαντα Σούρπης. Έτσι η ομάδα της Ευξεινούπολης πανηγυρίζει για μία ιστορική επιτυχία. Από το 1959, το έτος της ίδρυσής της, θα ξεφύγει για πρώτη φορά από τα στενά όρια του νομού Μαγνησίας, αφού την επόμενη σεζόν θα αγωνιστεί σε Εθνικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στη Γ’ Εθνική.

Η φετινή Δήμητρα είχε έμπειρους παίκτες στο ρόστερ, με τους περισσότερους να κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Ντόπιος και ο προπονητής Μιχάλης Ανδρωνάς, που μέσα σε τρία χρόνια οδήγησε τους «πράσινους» σε δύο ανόδους. Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία έχει η διοίκηση του Τάσου Δεληζήση και των συνεργατών του που φρόντιζε για την επίλυση και του παραμικρού προβλήματος, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για στους φιλάθλους της Δήμητρας που ήταν πολύ κοντά στην ομάδα σε κάθε ματς, τόσο στο γήπεδο της Ευξεινούπολης, όσο και εκτός έδρας.

Ανδρωνάς: Ήμασταν η καλύτερη ομάδα
Για την ιστορική επιτυχία της Δήμητρας ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσει αυτός που τη σχεδίασε, δηλαδή ο Μιχάλης Ανδρωνάς: Ο 37χρονος προπονητής απάντησε στα κάτωθι ερωτήματα της «ΘτΔ»:

Για τη φετινή πορεία της Δήμητρας και αν θεωρεί ότι δίκαια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, έστω και με τις παρούσες συνθήκες: «Από την αρχή της χρονιάς είχαμε ως μοναδικό στόχο τον πρωταθλητισμό. Δεν κάναμε την καλύτερη δυνατή αρχή, έχοντας 2-3 άσχημα αποτελέσματα τις πρώτες πέντε αγωνιστικές. Το γεγονός αυτό οφειλόταν σε κάποιους ατυχούς τραυματισμούς που είχαν κάποια βασικά στελέχη της ομάδος (Κοντοβάς-Βούλγαρης-Παπαδόπουλος-Κατής-Τιμπλαλέξης) που επηρέασαν πολύ την απόδοση μας .

Σιγά-σιγά όμως τα παιδιά που τους αντικατέστησαν βρήκαν ρυθμό και επανήλθε η χημεία της ομάδας, συν ότι αργότερα με τις επιστροφές κάποιων παικτών, η ομάδα γινόταν παιχνίδι με παιχνίδι καλύτερη με αποτέλεσμα να μείνουμε αήττητοι από την 5η αγωνιστική και μετά. Έτσι καταφέραμε και ανατρέψαμε την διαφορά από τους αντιπάλους μας, που είχε φθάσει και στους οκτώ βαθμούς και βρεθήκαμε στην κορυφή με +4 από τον Σαρακηνό που ήταν πρώτος και πρωταθλητής χειμώνα και με +2 από τον Ρήγα. Έστω και με αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι δίκαια αναδεικνυόμαστε πρωταθλητές. Ήμασταν η καλύτερη ομάδα, είχαμε τις περισσότερες νίκες, την καλύτερη επίθεση και δεν ηττηθήκαμε σε κανένα ντέρμπι. Το φανερώνουν άλλωστε και τα στατιστικά της ομάδας».

Για το αν θα προτιμούσε η κατάκτηση του τίτλου να έλθει με πιο φυσιολογικό τρόπο: «Σίγουρα όλοι μας, προπονητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες θέλαμε την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Στεναχωρηθήκαμε όταν διακόπηκε, αλλά πιστεύω ότι η ομάδα μας ήταν έτσι δομημένη που αν δεν υπήρχε αυτή η διακοπή θα αυξάνονταν και άλλο η διαφορά μέχρι το τέλος τους πρωταθλήματος και θα μπαίναμε με «μαξιλαράκι» ασφαλείας στα πλέι οφ. Ακόμη και έτσι, η αξία του πρωταθλήματος που έφερε την άνοδο στη Γ’ Εθνική είναι πολύ μεγάλη».

Για το τι σημαίνει για την προπονητική του καριέρα η φετινή επιτυχία: «Είμαι για τρία συνεχόμενα χρόνια στην ομάδα και έχω καταφέρει μέσα σε αυτό το διάστημα να πανηγυρίσω δύο πρωταθλήματα . Για εμένα προσωπικά έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί αυτό συμβαίνει με την ομάδα του χωριού μου, με την ομάδα που πρωτόπαιξα ποδόσφαιρο. Η χαρά μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη…».

Για το ότι η Δήμητρα θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Εθνική κατηγορία και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις: «Σίγουρα η Γ’ Εθνική δεν έχει καμία σχέση με το τοπικό πρωτάθλημα. Η ομάδα θα πρέπει να οργανωθεί ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς. Η διοίκηση θα έχει περισσότερη δουλειά φέτος (γηπεδικές εγκαταστάσεις – χορηγίες κ.α.). Από την πλευρά μου θα παραδώσω μια έκθεση στους παράγοντες. Προσωπικά πιστεύω πολύ στο υπάρχων υλικό, οπότε θα πρέπει να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά και με κάποιες καλές προσθήκες ντόπιων παικτών από τις γειτονικές ομάδες, να μπορέσουμε να σταθούμε αξιοπρεπώς στη νέα κατηγορία».

Για το αν θεωρεί ότι η περιοχή του Αλμυρού μπορεί να αντέξει δύο ομάδες στη Γ’ Εθνική: «Θεωρώ ότι η περιοχή του Αλμυρού μπορεί να αντέξει δυο ομάδες διότι υπάρχουν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, καθώς και πολλά νέα παιδιά με ταλέντο από τις γύρω περιοχές. Θα πρέπει να έχει όμως ακόμη περισσότερη στήριξη από την δημοτική αρχή και από κάποιους επιχειρηματίες της περιοχής που πιστεύω ότι παρά τις δύσκολες ημέρες που περνάνε μπορούν να ανταπεξέλθουν και να βοηθήσουν οικονομικά».

Τέλος, ο Μιχάλης Ανδρωνάς δεν παρέλειψε να απονείμει ορισμένα εύσημα: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες για το φετινό πρωτάθλημα, ήταν και αυτό ένα από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Ελπίζω να επανέλθουμε γρήγορα όλοι υγιείς στο γήπεδο. Επίσης, θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές μου, στην διοίκηση και στους φιλάθλους μας που ήταν κοντά μας σε όλα τα παιχνίδια. Η επιτυχία αυτή ανήκει σε όλους και είναι προϊόν δουλειάς όχι μόνο της φετινής περιόδου, αλλά των τελευταίων τριών ετών».

Ο δρόμος προς τον τίτλο
Ο απολογισμός της Δήμητρας στις 20 αγωνιστικές πουν διεξήχθησαν ήταν 15 νίκες (μία στα «χαρτιά»), τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ τα τέρματα ήταν 62 υπέρ και 15 κατά. Το γήπεδο της Ευξεινούπολης αποδείχθηκε «απόρθητο κάστρο» με τους «πράσινους να έχουν εννέα νίκες και μία ισοπαλία. Πέτυχαν σε αυτό 40 γκολ και δέχθηκαν μόλις έξι. Ως φιλοξενούμενοι μέτρησαν έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες με γκολ 22-9.

Συνοπτικά, οι φετινοί αγώνες και οι σκόρερ της Δήμητρας: Α.Ε. 2002-Δήμητρα 1-1 (Παπαδόπουλος), Δήμητρα-Ιάσων Α.Μ. 6-1 (Παπαδόπουλος 2, Αραπίτσας, Θωμαΐδης, Κρανάς, Καρράς), Πρωτεσίλαος-Δήμητρα 1-0, Δήμητρα-Σκιάθος 9-0 (Κλουκουτάρας 4, Θωμαΐδης 2, Καρράς, Τιμπλαλέξης, Στεφανής), Τοξότης-Δήμητρα 3-2 (Βούλγαρης, Καρράς), Δήμητρα-Πύρασος 4-2 (Κλουκουτάρας, Καρράς, Αραπίτσας, Κρανάς), Δάφνη-Δήμητρα 0-1 ( Κλουκουτάρας), Αίας-Δήμητρα 1-5 (Κρανάς 3, Κλουκουτάρας, Μπιρμπίλης), Δήμητρα-Σαρακηνός 0-0, Ακρόπολη-Δήμητρα 0-2 (Αραπίτσας, Κρανάς), Δήμητρα-Αγία Άννα 3-2 (Αραπίτσας, Κρανάς, Χονδρογιάννης), Ρήγας Φεραίος-Δήμητρα 2-2 (Τσιάτσιος, Βούλγαρης), Δήμητρα-Αγία Παρασκευή 5-0 (Κλουκουτάρας 2, Κοντοβάς 2, Τσιάτσιος), Δήμητρα-Α.Ε. 2002 4-0 (Τσιάτσιος, Αραπίτσας, Βούλγαρης, Κοντοβάς), Ιάσων Α.Μ.-Δήμητρα 0-3 α.α., Δήμητρα-Πρωτεσίλαος 4-0 (Κρανάς, Αραπίτσας, Βούλγαρης, Παπαδόπουλος), Σκιάθος-Δήμητρα 1-2 (Αραπίτσας, Τσιάτσιος), Δήμητρα-Τοξότης 2-0 (Κοντοβάς 2), Πύρασος-Δήμητρα 0-4 (Κοντοβάς 2, Παπαδόπουλος, Θωμαΐδης), Δήμητρα-Δάφνη 3-1 (Κλουκουτάρας, Κρανάς, Κοντοβάς).

Ματαιώθηκαν τα εναπομείναντα παιχνίδια που ήταν τα εξής: Δήμητρα-Αίας (21η αγων.), Σαρακηνός-Δήμητρα (22η αγων.), Δήμητρα-Ακρόπολη (23η αγων.), Αγία Άννα-Δήμητρα (24η αγων.), Δήμητρα-Ρήγας Φεραίος (25η αγων.), Αγία Παρασκευή-Δήμητρα (26η αγων.).

Η συνεισφορά των παικτών
Τη φανέλα της Δήμητρας στο φετινό πρωτάθλημα φόρεσαν συνολικά 24 ποδοσφαιριστές. Οι «πράσινοι» έδωσαν 19 αγώνες (δεν έγινε το ματς του β’ γύρου με τον Ιάσονα λόγω αποχώρησης της ομάδας της Άλλης Μεριάς) και μόνο δύο παίκτες είχαν συμμετοχή και στους 19. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα Γιώργο Τσιλίγκο και τον αμυντικό Σταμάτη Καρρά.

Σε 18 παιχνίδια έδωσαν το «παρών» οι Πέτρος Θωμαΐδης και Χρήστος Κλουκουτάρας, με τον Δημήτρη Στεφανή να ακολουθεί με 17 παρουσίες. Οι Κώστας Κρανάς, Αλέξανδρος Αραπίτσας και Σάββας Φαράντος είχαν από 16 εμφανίσεις, ενώ οι Στέλιος Τσιάτσιος, Νίκος Χονδρογιάννης και Θανάσης Μπιρμπίλης έπαιξαν σε 15 ματς. Ο Νίκος Βούλγαρης με τον Δημήτρη Κατή είχαν από 14 συμμετοχές, ο Παναγιώτης Κοντοβάς 12, ο Άρης Στεργίου 11 και ο Βαγγέλης Τετριμίδας 10.

Λόγω τραυματισμών ο Θανάσης Παπαδόπουλος έμεινε στις εννέα συμμετοχές, ενώ πιο κάτω στον σχετικό πίνακα βρίσκουμε τον Γιώργο Μπασαγιάννη με επτά, τους Στέλιο Τιμπλαλέξη, Βαγγέλη Ζαντιώτη, Χρήστο Σταματίου με πέντε, τον Σταμάτη Παυλίδη με δύο, ενώ μία παρουσία στο πρωτάθλημα είχαν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Γιάννης Σιδέρης και ο Βαγγέλης Νικηφοράκης.

Όσον αφορά τους σκόρερ, υπήρξε πλουραλισμός με 13 ποδοσφαιριστές να βρίσκουν δίχτυα. Ο μόνος που πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων ήταν ο Κλουκουτάρας, που σε 10 περιπτώσεις έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ακολούθησαν ο Κρανάς με εννέα γκολ, ο Κοντοβάς με οκτώ, ο Αραπίτσας με επτά, ο Παπαδόπουλος με πέντε, οι Τσιάτσιος, Καρράς, Βούλγαρης και Θωμαΐδης με τέσσερα, ενώ ένα γκολ σημείωσαν οι Στεφανής, Χονδρογιάννης, Τιμπλαλέξης και Μπιρμπίλης. Επίσης, τρία τέρματα ήταν «χάρτινα» από τον αγώνα του β’ γύρου με τον Ιάσονα Α.Μ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το