Τοπικά

Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Βόλου για τις αστικές αναπλάσεις – Στηρίζεται στον σχεδιασμό της πρώην δημοτικής αρχής

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Ο «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου Βόλου 2014–2020 για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του ΕΣΠΑ 2014–2020.

Η αντιπολίτευση
Ο Μαργ. Πατσιαντάς ψήφισε υπέρ της πρότασης, σημειώνοντας ωστόσο ότι από τα 11 έργα που περιλαμβάνει, ελάχιστα μπορούν να εκτελεσθούν. Απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, όπως είπε, και γι’ αυτό δεν πρέπει να σταματήσει η διεκδίκηση.
«Η θετική ψήφος δεν πρέπει να εκληφθεί ως λευκή επιταγή, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και τα προβλήματα τεράστια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή αξιοποίησε, όπως είπε, τον σχεδιασμό και τις προσπάθειες της προηγούμενης. «Τα 11 έργα που περιλαμβάνει η πρόταση είναι τα ίδια που είχαν κατατεθεί τον Μάρτιο του 2014 στην Περιφέρεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή», είπε και υπενθύμισε ότι ο Δήμος Βόλου επί θητείας Σκοτινιώτη είχε παρέμβει για τη δημιουργία του προγράμματος Αστικών Αναπλάσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λάρισας.
Απαντώντας, μάλιστα, σε σχόλια αποδοκιμασίας που ακούστηκαν από την πλειοψηφία, κάλεσε τον σημερινό γενικό Διευθυντή του Δήμου και πρώην Διευθυντή Προγραμματισμού Στ. Νικηφόρου να την διαψεύσει αν είναι ανακριβή τα όσα είπε, κάτι το οποίο δεν συνέβη.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι η παράταξή της ψηφίζει την πρόταση, εκτός από την παρέμβαση στο Υγειονομικό, χαρακτηρίζοντας ανερμάτιστη την επιλογή της σημερινής δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει στον σχεδιασμό για τη δημιουργία πλατείας.
Τέλος, η κ. Οικονόμου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι ο δήμος έχει απεμπολίσει τον επιτελικό του ρόλο όσον αφορά τον συντονισμό των φορέων για έργα μείζονος σημασίας, ανεξάρτητα με τον φορέα που έχει αναλάβει τη δημιουργία τους.
«Πάσχετε από μικρόπνοη στρατηγική, περιορίζεστε σε μικρο-έργα και φιοριτούρες», τόνισε.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος υποστήριξε ότι τέτοιες προτάσεις δεν λύνουν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της εποχής και δήλωσε ότι ψηφίζει αρνητικά.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας τόνισε ότι από την πρόταση απουσιάζει ο κεντρικός και ισόρροπος σχεδιασμός, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την κατεδάφιση του κινηματογράφου ΝΙΚΗ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε ο χώρος να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελλής χαρακτήρισε ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στην πρόταση θετικά και αναγκαία, ωστόσο τόνισε ότι ορισμένα άλλα είναι θολά και απαιτούν περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως για παράδειγμα το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων και η ανάπλαση των Παλαιών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την πρόταση λείπουν έργα που είναι απαραίτητα στην πόλη, όπως π.χ. η αποκατάσταση των πεζοδρομίων.
Από την πλευρά του ο Ιάσονας Αποστολάκης εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για αρκετά από τα έργα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό, τόνισε ωστόσο ότι περιλαμβάνονται και έργα που δεν τεκμηριώνονται.

Η δημοτική αρχή
Απαντώντας στη Νατάσα Οικονόμου, ο Θ. Θεοδώρου δεν αμφισβήτησε ότι η σημερινή δημοτική αρχή βρήκε έτοιμη προεργασία, αλλά πρόσθεσε ότι στον σχεδιασμό έγιναν αρκετές αλλαγές και προσθήκες.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Θεοδώρου υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας της, ενώ το 2017, το 2018 και το 2019 θα είναι χρονιές έργων. Υπεραμύνθηκε της ετοιμότητας που εμφάνισε η δημοτική αρχή και ανέφερε πως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα καταθέσει την πρότασή της στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνεχάρη τις ομάδες έργου που εργάστηκαν γι’ αυτή την πρόταση και ζήτησε από τις παρατάξεις να την ψηφίσουν ομόφωνα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Ζαρκάδας ενημέρωσε το σώμα ότι η περιοχή παρέμβασης αφορά ένα μεγάλο τμήμα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, που εκτείνεται από τη δυτική είσοδο της πόλης, περιλαμβάνει τμήματα των Αγίων Αναργύρων, των Παλαιών, της Νέας Ιωνίας, αλλά και τον κεντρικό ιστό της πόλης. Στην περιοχή παρέμβασης εκτιμάται ότι ζουν 40.000 κάτοικοι. «Ο σχεδιασμός δίνει μια νέα πνοή και μια νέα δυναμική στην πόλη μας για το μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.

Οι δράσεις
Σύμφωνα με την εισήγηση, στον σχεδιασμό αυτό αποτυπώνεται τόσο η Περιοχή Παρέμβασης και τα έργα υποδομών που προτείνει ο δήμος Βόλου προς έγκριση , όσο και οι Κοινωνικές παρεμβάσεις που προτείνονται για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Η προτεινόμενη στρατηγική φιλοδοξεί να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες της Περιοχής Παρέμβασης μέσω της ανάπτυξης υποστηρικτικών δράσεων όπως:

Δράσεις βελτίωσης της κινητικότητας και αναβάθμισης του Περιβάλλοντος και των δημόσιων υποδομών για ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Τα έργα υποδομών που προτείνονται είναι τα παρακάτω:
1. Επισκευή – Ενίσχυση φέροντα οργανισμού και Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου
2. Επέκταση δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό
3. Ανάπλαση περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στα «Παλαιά» του Βόλου
4. Παρεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο κτιρίου για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας
5. Διαμόρφωση δημοτικού χώρου στην συμβολή των οδών Μαιάνδρου – Καισαρείας
6. Δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης επί της οδού Γ. Αβέρωφ (πρώην κινηματογράφος «ΝΙΚΗ»)
7. Δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις
8. Δημιουργία Κέντρου για τη λειτουργία δομής προώθησης απασχόλησης και στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
9. Παρέμβαση στην οδό Μαιάνδρου με δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου
10. Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Αστικό ιστό Βόλου – Νέας Ιωνίας
11. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων

ενώ οι δράσεις Κοινωνικού χαρακτήρα επικεντρώνονται στις παρακάτω τρεις δέσμες δράσεων:
1. Δράσεις βελτίωσης υποδομών και ενεργειών του ΟΤΑ για την υποστήριξη της προσβασιμότητας ατόμων που πλήττονται από την φτώχεια
2. Δράσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή παρέμβασης
3. Δράσεις προώθησης της απασχόλησης , της επιχειρηματικότητας ΜΜΕ και της Κοινωνικής Οικονομίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το