Τοπικά

Εγκρίθηκε με επιφυλάξεις η πρώτη φάση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας

Έγκριση συμβασιοποίησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Βόλου η πρώτη φάση της μελέτης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Μακρινίτσας. Αρνητικά ψήφισε ο Μ. Μιτζικός επισημαίνοντας πως από τη μελέτη δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια του οικισμού. Τον προβληματισμό τους για το ίδιο ακριβώς θέμα έθεσαν και οι κ.κ. Ν. Στόϊκος και Γαργάλας, οι οποίοι ωστόσο ψήφισαν θετικά θέτοντας ως προϋποθέσεις τη διατήρηση του ανάγλυφου και του φυσικού περιβάλλοντος, τη συνεκτίμηση της τρίτης χωροθέτησης του τελεφερίκ, την υπογείωση του δικτύου της ΔΕΗ και κυρίως την μη επέκταση του οικισμού.

Όπως έγινε γνωστό από υπηρεσιακό παράγοντα της Υπηρεσίας Δόμησης, η πρώτη φάση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας ολοκληρώθηκε και στη διαβούλευση συμμετείχαν 6 φορείς, από τους 35 που κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μεταξύ των οποίων και το τοπικό Συμβούλιο. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς η προθεσμία εκπνέει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Ν. Στόϊκος και Μ. Μιτζικός ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα για επόμενη συνεδρίαση, ώστε να είναι παρών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, δημοτικοί σύμβουλοι από την περιοχή, αλλά και το τοπικό Συμβούλιο. Όμως η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή.
Ο εκπρόσωπος των «Δρόμων Συνεργασίας» Κ. Γαργάλας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε να συμπεριληφθούν στη μελέτη. Ειδικότερα πρότεινε για την προστασία της γεωργικής γης το όριο μεταξύ των 4 και 5 στρεμμάτων να αλλάξει και να ακολουθηθεί ο κανόνας για τα εκτός σχεδίου πόλης. Στα δίκτυα υποδομών να προστεθεί η εξασφάλιση και η διατήρηση του ανάγλυφου, με έργα αντιστήριξης και σταθερότητας του εδάφους, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σχετικά με τη χωροθέτηση του τελεφερίκ πρότεινε να συνεκτιμηθεί με τις άλλες δύο αντίστοιχες προτάσεις του τέως δήμου Πορταριάς. Επίσης ζήτησε να συμπεριληφθεί η υπογείωση του δικτύου της ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για απολύτως προστατευμένο περιβάλλον. «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και χρειάζεται προσοχή», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νικ. Στόικος επισήμανε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί η περαιτέρω πολεοδόμηση ώστε να επιτευχθεί «θωράκιση» της περιοχής και να μη χάσει τα χαρακτηριστικά του ο οικισμός. Δεν μπορεί να επεκταθεί η πολεοδόμηση κατά 150 στρέμματα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο. Καμία σκέψη για περαιτέρω πολεοδόμηση του οικισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, τη θέση του διαχώρισε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου»  Μιχ. Μιτζικός ψηφίζοντας κατά, καθώς υποστήριξε ότι όσο και αν συμφωνεί με τις προτάσεις του κ. Γαργάλα που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα, δεν διασφαλίζεται η μη επέκταση του οικισμού.
Από την Υπηρεσία Δόμησης τονίστηκε ότι υπάρχει πίεση χρόνου και η μελέτη πρέπει να εγκριθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση.

Κοπές δέντρων

Οι εισηγήσεις για κοπές δένδρων απασχόλησαν επί μακρόν τη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ., κατά την οποία εγκρίθηκε η κοπή επικίνδυνων για πτώση δένδρων που βρίσκονται στην αυλή του Παιδικού Σταθμού Αγριάς, έπειτα από αίτημα της Α’θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαυρεντίου, μετά από απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρασίνου, θα κοπεί ο πλάτανος που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Παιδικού Σταθμού Αγριάς, καθώς το δέντρο είναι γηρασμένο και ο κορμός του κούφιος και τίθεται ζήτημα ασφάλειας των παιδιών, ενώ βάσει της Κανονιστικής θα φυτευτούν άλλα δέντρα. Με την απόφαση διαφώνησε ο κ. Στόικος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Επιπλέον, θα κοπούν τρία πεύκα που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαυρεντίου, καθώς έχουν πάρει κλίση και είναι επικίνδυνα για πτώση, ενώ θα αντικατασταθούν με νέα.
Κατά της απόφασης τάχθηκαν οι κ.κ. Γαργάλας, Μιτζικός και Στόικος, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι το σχολείο δεν λειτουργεί από το 2012, και ότι στο χώρο γίνονται το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις και χρειάζεται η σκιά τους. «Ας πάνε οι υπηρεσίες να τα κουρέψουν και να τα περιποιηθούν», τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το