Τοπικά

Εγκρίθηκε η Β1 φάση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας “Θ”

μακρινίτσα

Στην ομόφωνη έγκριση του Β1 Σταδίου της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτας προχώρησε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, στην οποία παραβρέθηκε και ο μελετητής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις χρήσεις γης προκειμένου να μην παρατηρηθεί μαζική μεταφορά οχλουσών δραστηριοτήτων πέριξ του παραδοσιακού οικισμού λόγω χαμηλότερων τιμών των οικοπέδων. Η Β2 φάση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους προκειμένου να εγκριθεί και μην απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκ. Στόικος στάθηκε στο θέμα των χρήσεων γης, τονίζοντας πως «ο Βόλος έχει πρόβλημα επέκτασης. Πρέπει τα θέματα με τις χρήσεις γης να διευθετηθούν έγκαιρα, καθώς υπάρχουν ειδικές προτάσεις με δεδομένο ότι η Μακρινίτσα είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός» προσέθεσε.
Ο υπηρεσιακός παράγοντας κ. Μαυραντώνης που επιβλέπει τη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ ανέφερε ότι «έχουν απαντηθεί οι 39 παρατηρήσεις από τη Δημοτική Ενότητα και φορείς της Μακρινίτσας και στόχος είναι να μη μεταφερθούν δραστηριότητες στη γύρω περιοχή από το ΒΙΟΠΑ».
Από την πλευρά του ο μελετητής κ. Δεμερίδης τόνισε ότι «έχουν εντοπιστεί όλα τα προβλήματα για το θέμα και στη Β2 φάση θα υπάρξουν διευκρινίσεις που θα λύνουν τα συγκεκριμένα ζητήματα».
Παράλληλα, μετά από παρατήρηση της αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Μίνας Καλογήρου, δεσμεύτηκε ότι η Β2 φάση θα παραδοθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.
Με βάση όσα αναφέρονται στη Β1 φάση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, στην περιοχή επιτρέπονται μεταξύ των άλλων η κατοικία, τα επαγγελματικά εργαστήρια του άρθ. 17 Ν. 3982/11, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Στην πρόταση αναφέρεται ότι επειδή σε μικρή απόσταση αναπτύσσονται παρόμοιες δραστηριότητες προβλεπόμενες από το ΓΠΣ Βόλου, προτείνεται η επανεξέταση των επιτρεπόμενων χρήσεων στην περιοχή ώστε να μη δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ των προβλεπομένων στο ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας και στο ΓΠΣ Βόλου και, λόγω των διαφορετικών αξιών γης, παρατηρηθεί μαζική μετατόπιση δραστηριοτήτων, από την μία περιοχή στην άλλη, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του γεωργικού της χαρακτήρα. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα έκταση (252060 στρ.) με το χαρακτηρισμό «αισθητικό άλσος», προτείνεται η επανεξέταση των επιτρεπόμενων χρήσεων στη περιοχή ώστε να μη δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ των προβλεπομένων στο ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας και στο ΓΠΣ Βόλου και, λόγω των διαφορετικών αξιών γης, παρατηρηθεί μαζική μετατόπιση δραστηριοτήτων από τη μία περιοχή στην άλλη με αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το