Τοπικά

Εγκρίθηκε η κατασκευή παραλιακής σύνδεσης Μαγνησίας – Λάρισας

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η κατασκευή της παραλιακής σύνδεσης Μαγνησίας – Λάρισας με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού δικτύου από νότο προς βορρά, δηλαδή Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός.
Η συγκεκριμένη σύνδεση θα παίξει ρόλο σε μια προοπτική παράλληλης ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισμού. Επίσης η ανάπτυξη αυτών των περιοχών, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία τουριστικών κυκλωμάτων και τη σύνδεσή τους με τα κέντρα και το βασικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.
Οι περιοχές αυτές συγκροτούν την ανατολική παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη μορφολογία του ανάγλυφου και το σημαντικό απόθεμα φυσικού περιβάλλοντος.

Αποτελούν περιοχές απομακρυσμένες από τα κύρια αστικά κέντρα και άξονες ανάπτυξης με ιδιαίτερα αναπτυξιακά προβλήματα μετάβασης σε διαφορετικά πρότυπα αγροτικής οικονομίας συνδεδεμένης με την τουριστική ανάπτυξη. Λόγοι ιστορικοί, αλλά και η ίδια η δομή του οικιστικού δικτύου των χωριών του Πηλίου ενθαρρύνουν την ανάπτυξη τουρισμού – παραθερισμού.
Το έργο αφορά στην «κατασκευή τμήματος της παραλιακής σύνδεσης των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας και δι’ αυτής τη σύνδεση του Ανατολικού Πηλίου, με τους οικισμούς του Νομού της Λάρισας και το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο με μήκος περίπου 14 χιλιομέτρων.
Ειδικότερα προβλέπεται: Η κατασκευή κύριας οδού, η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Κεραμιδίου, η κατασκευή ισόπεδου κόμβου Σκλήθρου, η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Ρακοποτάμου. Η αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών οδών που συμβάλλουν στην κύρια οδό. Η κατασκευή γέφυρας ήκους 100m. Η κατασκευή γέφυρας μήκους 95m».

Χωροθέτηση
Το έργο «χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 14 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στη Μαγνησία και 8,5 χλμ. στη Λάρισα. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάμεσα στους οικισμούς «Κεραμίδι» και «Καμάρι» και προσεγγίζει τα όρια του Νομού στην περιοχή που καταλήγει η εκπονηθείσα μελέτη της Λάρισας «Διασταύρωση Σκλήθρου – όρια Νομού» και δι’ αυτής καταλήγει στην περιοχή του οικισμού Ρακοπόταμος του Νομού Λάρισας.
Το έργο τοποθετείται εντός των ορίων των περιοχών Natura.
Διευκρινίζεται τέλος ότι το τμήμα «της κύριας οδού στον Νομό Μαγνησίας αποτελεί νέα χάραξη βελτίωσης του υφιστάμενου χωματόδρομου, ενώ στο τμήμα του Νομού Λάρισας, για τα 6,3 χλμ. θα γίνει αναμόρφωση της υφιστάμενης οριστικής μελέτης, η οποία επίσης βελτιώνει τον υφιστάμενο δρόμο. Στο τμήμα Σκλήθρο – Ρακοπόταμος μήκους 2,2 χλμ. θα γίνει βελτίωση της υφιστάμενης ασφαλτοστρωμένης οδού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το