Τοπικά

Eγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας το σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων στον ΟΛΒ

Το σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων και των καταλοίπων των πλοίων στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ενέκρινε με απόφασή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.
Η παρούσα απόφαση ισχύει για χρονικό διάστημα τριών ετών με τους όρους και προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια:
Οι υποχρεώσεις αυτές είναι:
1. Να εφαρμόζονται πιστά όλες οι ισχύουσες διατάξεις, των Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται για τις εργασίες παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου, από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, καθώς και οι απαιτήσεις των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και να λαμβάνονται υπόψη οι λοιπές λειτουργίες του λιμένα, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθολογικότερη περιβαλλοντική διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων.
2. Σε κάθε περίπτωση κατάπλου πλοίου ο πλοίαρχος αυτού θα πρέπει να συμπληρώνει το συγκεκριμένο έντυπο και να το υποβάλει σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α.
3. Να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας του απασχολούμενου με την παραλαβή αποβλήτων πλοίων προσωπικού, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Επίσης, να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση του προσωπικού.
4. Όλα τα μέσα (σταθερά-κινητά), που θα χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων, θα πρέπει να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές και να είναι εφοδιασμένα με τις απαιτούμενες, κατά περίπτωση, άδειες και εγκρίσεις, οι οποίες θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι εργασίες αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων θα διενεργούνται μετά την έγκριση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων.
5. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής πρόκλησης ρύπανσης και αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.
6. Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου και για την εκτέλεση των εργασιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει:
α. να βρίσκονται σε ισχύ συμβάσεις μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. και των αναδόχων που θα αναλάβουν το έργο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου των πλοίων
β. οι ανάδοχοι παραλαβής – διαχείρισης των αποβλήτων, ανάλογα με τις κατηγορίες αποβλήτων που παραλαμβάνουν και το είδος των εργασιών που εκτελούν, να διαθέτουν σε ισχύ τις όλες τις απαραίτητες από τις κείμενες διατάξεις άδειες
7. Ο καθαρισμός των μέσων προσωρινής αποθήκευσης και του λοιπού εξοπλισμού, καθώς και η απολύμανση και η συντήρησή τους θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση εστιών ρύπανσης-μόλυνσης και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.
8. Η εκτέλεση έργων, που απαιτούνται για την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με κείμενες διατάξεις. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται:
α. Περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων εφόσον απαιτείται.
β. Οικοδομική άδεια (για κατασκευή κτιρίων, δεξαμενών κτλ) σύμφωνα με το Ν. 2987/2002, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας Πολεοδομίας.
γ. Τυχόν τροποποίηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένα, όσον αφορά την έγκριση χρήσεων γης και όρων δόμησης, εφόσον υφίσταται, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων Υπηρεσιών.
9. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. και οι ανάδοχοι παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων να συμμορφώνονται με τις διατάξεις των Κανονισμών Λιμένων και των υποδείξεων της οικείας Λιμενικής Αρχής.
10. Να διατίθενται με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. στους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεών τους οι αναφερόμενες, στο Παράρτημα Ι της ανωτέρω (21) σχετικής ΚΥΑ, πληροφορίες.

 
Παράλληλα ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. θα είναι συνυπεύθυνος σε περιπτώσεις παραλήψεων από τους αναδόχους, παραλαβής – διαχείρισης των αποβλήτων των πλοίων, που καταπλέουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις του. Οι παραβάτες τιμωρούνται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 12, παράγραφος 2, εδάφιο (α) της ανωτέρω (21) σχετικής ΚΥΑ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός στην Ευρώπη για την αφρικανική σκόνη – 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας – Δείτε φωτογραφίες

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή,…

30 Μαρτίου 2024

AT&T: Μαζική διαρροή δεδομένων πελατών – Επηρεάστηκαν 73 εκατ. χρήστες

Η AT&T προχώρησε σε αλλαγή κωδικών πρόσβασης λογαριασμών για εκατομμύρια πελάτες της αυτή την εβδομάδα,…

30 Μαρτίου 2024

Λύγισε στη δεύτερη παράταση από τον Εθνικό Π. η Νίκη με 92-97

Μόνο αδιάφορο δεν ήταν το παιχνίδι μεταξύ Νίκη και Εθνικού στο Κλειστό Ν. Ιωνίας για…

30 Μαρτίου 2024

Θέμα στον Guardian το σχέδιο για υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής

Θέμα στο βρετανικό Guardian έγινε το σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτική εκτέλεση…

30 Μαρτίου 2024

Κολωνός: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Πότε θα ξέρουμε τις τελικές ποινές

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες για την…

30 Μαρτίου 2024

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

'Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε…

30 Μαρτίου 2024