Τοπικά

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την αναστήλωση των Μονών Παναγίας Εικονιστρίας και Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου

Εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, όπως και η μελέτη για την αναστήλωση των μνημείων και των λιθόστρωτων του μεσαιωνικού οικισμού Κάστρου, στις δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκα 4 & 11 Φεβρουαρίου 2020.

 

Οι Ιερές Μονές όπως και το Κάστρο, συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία των Βόρειων Σποράδων, που αποτυπώνουν τα πολιτιστικά στοιχεία της Σκιάθου και αναδεικνύουν την έντονη θρησκευτική παράδοση των κατοίκων.


Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή, προκάλεσε τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την ολοκλήρωση των φακέλων στο ΚΑΣ.
Την αμοιβή των μελετητών που συνέταξαν τις μελέτες, ύψους 23.000 ευρώ, ανέλαβε εξολοκλήρου ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, γνωστός για την πολύχρονη και συνεχή υποστήριξή του, μέσα από τις χορηγίες του για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή, υπέβαλε αίτημα για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών όπως και για αναστηλωτικά έργα του ‘Κάστρου’, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Στο πρόγραμμα υπάρχει η δέσμευση τα έργα που θα ενταχθούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.
Ιδιαίτερα υποστηρικτική ήταν η επιστολή του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο.
Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά τον Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά του, τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και την Αντιπερειφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη για την πολύτιμη συνεργασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το