Τοπικά

Έγκριση μελέτης για την κλινική ανακουφιστικής ιατρικής – Στην τελική ευθεία η δημιουργία της μονάδας στο Νοσοκομείο Βόλου

Υπογράφηκε η έγκριση εκπόνησης της μελέτης για τη μονάδα ανακουφιστικής ιατρικής για το νοσοκομείο του Βόλου. Ήταν η τελευταία υπογραφή Πολάκη πριν την αποχώρηση από το υπουργείο. Η κλινική παρηγορητικής και ανακουφιστικής ιατρικής που θα κατασκευαστεί στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, και η μελέτη κατασκευής της έγινε από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου, αρνούμενος να αμειφθεί για την εργασία του, «προς χάρη του κ. Χαράλαμπου Τσιμά», ο οποίος δώρισε ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου που θα αναλάβει μετά την επιλογή των προσώπων, θα είναι εκείνη που οφείλει να ολοκληρώσει το έργο.

Τα χρήματα της δωρεάς του Χαράλαμπου Τσιμά, θα διατεθούν για την ανακαίνιση της παλαιάς πτέρυγας του νοσοκομείου, με σκοπό να δημιουργηθεί η κλινική παρηγορητικής και ανακουφιστικής ιατρικής. Η κλινική θα κατασκευαστεί σε χώρο 1.000 τ.μ. στο παλιό κτίριο-πτέρυγα του νοσηλευτικού ιδρύματος, εκεί όπου λειτουργούσαν τα παλιά χειρουργεία. Θα διαθέτει 20 κλίνες και θα νοσηλεύονται ασθενείς με ανίατες ασθένειες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα στελεχωθεί με 4 γιατρούς, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και 10 νοσηλευτές, ώστε στους ασθενείς να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Η τροποποίηση του οργανισμού του Αχιλλοπούλειου που προβλέπει την ένταξη της μονάδας όπως επίσης και την ογκολογική κλινική αναμένει υπουργική υπογραφή από τον νέο υπουργό υγείας.

Κατά προσέγγιση ένα ποσοστό 37% των αναγκών για Ανακουφιστική Φροντίδα αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, HIV, διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλες περιπεπλεγμένες σοβαρές ασθένειες. Επίσης, υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας χρειάζονται ενήλικες με συνοσηρότητα/ ασθενικότητα λόγω προχωρημένης ηλικίας και τα παιδιά τόσο εξαιτίας προβλημάτων κατά τη νεογνική ηλικία όσο και λόγω συγγενών ή χρόνιων σοβαρών παθήσεων.

Σήμερα, στη χώρα λειτουργούν τρία προγράμματα Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, τα οποία εξυπηρετούν περί τους 600 ασθενείς ετησίως. Επιπλέον, υπάρχουν 40 ογκολογικές κλινικές και 57 ιατρεία πόνου σε δημόσια νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων παρέχουν υπηρεσίες Γενικής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Τέλος, υπάρχει και ένα πρόγραμμα Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας (κατ’οίκον) υπό ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως. Αυτό σημαίνει περί τους 15.000 ασθενείς την ημέρα. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να λαμβάνουν Ανακουφιστική Φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόνο γύρω στο 3,5% μπορεί να χρειασθούν ανά πάσα στιγμή νοσηλεία σε εσωτερική δομή. Υπολογίζεται ότι, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, χρειάζονται 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ για να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες της κατ’ οίκον φροντίδας χρειαζόμαστε περί τις 300 ομάδες, με τα μέλη κάθε ομάδας να εξυπηρετούν 50 ασθενείς την ημέρα.
Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Μόνο οι ασθενείς που τελικώς καταλήγουν (θανόντες) και χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες είναι κατά προσέγγιση 62.000 άτομα ετησίως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το