Ελλάδα

Εγκληματολογικό ΕΛΑΣ: Στις 23:30 ξέραμε ότι υπήρχαν νεκροί

«Στο Helios τρεις άνθρωποι δεν βρέθηκαν ποτέ, που ήταν μία κλειστή λίστα επιβατών και ήταν ένα αεροπλάνο. Δεν μπορώ να αποκλείσω πως κάποια από τα θύματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ». Αυτή ήταν μία τραγική εκτίμηση της Υποστρατήγου Πηνελόπης Μηνιάτη, Διοικητής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων.
Ειδικοί εξήγησαν πως τα θερμικά φορτία στη φωτιά στο Μάτι, έλιωσαν αλουμίνιο και τιτάνιο, που τίκτουν σε αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, οπότε δεν απέκλεισαν κάποια θύματα να έχουν εξαϋλωθεί…«Τεχνικά το ονομάζουμε ένα ανοικτό σύστημα επειδή στην διάρκεια και μετά βρίσκονται σοροί και είναι κάτι που το περιμένουμε. Όταν τελειώσει το έργο μας δεν αποκλείεται να καταρρεύσουμε, όπως είχε συμβεί στο Helios. Είμαστε άνθρωποι…» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μηνιάτη, η οποία αποκάλυψε: «Γύρω στις 23:30 ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό».

Η πρώτη σύσκεψη
Η προϊσταμένη των εγκληματολογικών εργαστηρίων περιέγραψε την διαδικασία ενημέρωσης και ενεργειών ως εξής:
«Ξεκινήσαμε το βράδυ της περασμένη Δευτέρας μετά την ενεργοποίηση της Ειδικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών από τον Αρχηγό του Σώματος. Στις 00:00 το βράδυ έγινε η πρώτη σύσκεψη και η πρώτη μας έννοια ήταν διτή. Πρώτον να στείλουμε τους ειδικούς μας στον τόπο ώστε να δώσουν οδηγίες και να γίνει η σωστή συλλογή των σορών με αξιοπρέπεια πάνω από όλα και δεύτερον να φροντίσουμε τους συγγενείς την επόμενη μέρα. Δεν είναι μόνο το DNA ή τα αποτυπώματα αλλά η σωστή προσέγγιση για να γίνει η σωστή ταυτοποίηση των σορών ανθρώπων που δεν μπορούν να αναγνωριστούν με διαφορετικό τρόπο. Θέλει μια ολιστική προσέγγιση και την ενεργοποίηση πολλών υπηρεσιών.

Σίγουρα η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, διαχρονικά από το HELIOS μέχρι και σήμερα αλλά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση για να έχουμε επιτυχία και ταχύτητα. Δηλαδή δεν βλέπουμε μόνο το DNA αλλά βλέπουμε και τα προθανάτια, που βρέθηκε η σορός συλλέγουμε τις πληροφορίες και κάνουμε ένα χρονικό-ιστορικό του θύματος. Ο καθένας έχει την ιστορία του πάνω σε αυτό. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ειδοποιηθήκαμε και μετά έγινε η σύσκεψη. Γύρω στις 23:30 ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό».

«Η ομάδα συγκροτείται ακόμη και με 5 νεκρούς»
Η υποστράτηγος κ. Μηνιάτη έδωσε και ένα χρονικό των ενεργειών που ακολούθησαν: «Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει την ευθύνη να συγκροτήσει την ειδική ομάδα ακόμη και με 5 σορούς δεν είναι απαραίτητο να την συγκροτήσει από 30 και πάνω όπως λένε οι οδηγίες. Δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ταυτοποίησης ας μην ξεχάσουμε ότι σήμερα (Παρασκευή) ολοκληρώθηκαν οι νεκροψίες-νεκροτομές, οπότε δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την ίδια μέρα και τις ταυτοποιήσεις.

Χρειάζονται το βιολογικό υλικό ή οποιοδήποτε προθανάτιο στοιχείο από τους οικείους, που θα το παράσχουν οι συγγενείς, να συγκριθεί με το βιολογικό υλικό από τη σορό. Όταν αυτό έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή είναι αδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί όταν χρειάζονται οι εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες, δηλαδή δεν το κάνουμε, το βλέπουμε και τελειώνει, έχει μια διαδικασία συγγραφής, επειδή ας μην ξεχνάμε είμαστε στην Ελλάδα με το παρόν νομικό σύστημα που πρέπει να γραφτούν πραγματογνωμοσύνες για την ταυτοποίηση ενός ατόμου.
Έχουν προσέλθει όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων και νομίζω ότι συνέβαλλαν και τα ΜΜΕ έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς οι συγγενείς ήρθαν από την πρώτη μέρα, και αυτή ήταν η αγωνία μας γιατί ξέραμε ότι αυτό θα γίνει, μέσα στη νύχτα να βρεθεί ο χώρος».

«Έχουμε και εμείς θύματα»
Η όλη διαδικασία περιείχε και την ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων προκειμένου να γίνουν με αξιοπρέπεια όλες οι διαδικασίες. «Φιλοξενούμαστε στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη για τους συγγενείς γιατί εμείς πέρα από αστυνομικοί να ξέρετε ότι είμαστε πολίτες έχουμε και εμείς θύματα και έχουν περάσει φωτιές μέσα στα σπίτια μας» δήλωσε η κ. Μηνιάτη και συνέχισε:
«Στο Helios τρεις άνθρωποι δεν βρέθηκαν ποτέ που ήταν μία κλειστή λίστα και ήταν ένα αεροπλάνο. Δεν μπορώ να αποκλείσω πως κάποια από τα θύματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ. Είναι μία δυσκολότερη περίπτωση όπως η πυρκαγιά στην Πελοπόνησσο. Τεχνικά το ονομάζουμε ένα ανοικτό σύστημα επειδή στην διάρκεια και μετά βρίσκονται σοροί και είναι κάτι που το περιμένουμε. Όταν τελειώσει το έργο μας δεν αποκλείεται να καταρρεύσουμε, όπως είχε συμβεί στο Helios. Είμαστε άνθρωποι…».

Φωτό: Eurokinisi
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το