Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο “Χρώματα καλοκαιριού” στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico

Έκθεση ζωγραφικής υπό τον τίτλο “Χρώματα καλοκαιριού / Summer Colors” με έργα από την Δημοτική Συλλογή του Βόλου και της Μακρινίτσας, καθώς και το Μουσείο Αλ.Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και ώρα 20.30 από την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Ξεκινώντας με την διαπίστωση ότι τα χρώματα αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα πιο συναρπαστικά οπτικά φαινόμενα, αν προσθέσουμε και τον παράγοντα ελληνικό καλοκαίρι, με την έντονη ζέστη, το εκτυφλωτικό φως και το ελληνικό τοπίο, συνθέτουμε μια έκθεση ζωγραφικών έργων που έχουν επιλεγεί από τις Συλλογές του Δήμου Βόλου, με γνώμονα τα χρώματα κατά την διάχυση του ελληνικού φωτός αλλά και την έννοια της σκιάς ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ύπαρξης εμποδίων που διακόπτουν – δημιουργικά για την τέχνη – την πορεία του ηλιακού φωτός. Το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο που αποδίδουν τον θερμό έως καυτό θερινό ήλιο, το μπλε βιολέ, το ροζ και η ματζέντα του καλοκαιρινού δειλινού, το κίτρινο των σπαρτών, το μπλε και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το πράσινο της πλούσιας ορεινής ελληνικής βλάστησης είναι μερικά από τα χρώματα που θα απομονώσει ο επισκέπτης στην προσπάθειά του να “διαβάσει” την εν λόγω έκθεση.

Οι σκιές, από το έντονο φως που προσκρούει σε κορμιά, σε καλοκαιρινά ώριμα φρούτα, σε ορεινούς όγκους και σε αρχαιολογικά μνημεία, διαχρονικά και αγέρωχα στα γυμνά τοπία, αποδίδονται συχνά, αλλά όχι αποκλειστικά, με ψυχρά χρώματα. Οι διαφορετικές επιφάνειες των ζωγραφικών έργων και οι πινελιές, impasto, με κίνηση ή σταθερές, βασικά στοιχεία της υφής επιδρούν στην αισθητική απόδοση των χρωμάτων και κατ’ επέκταση της συνολικής ζωγραφικής επιφάνειας. Στην έκθεση αυτή καλείται λοιπόν ο επισκέπτης να προχωρήσει σε μια χρωματική “διάγνωση” των επιλεγμένων έργων και να ανακαλύψει εκ νέου το ελληνικό καλοκαίρι, μέσα από τις γοητευτικές λεπτομέρειες των ζωγραφικών επιφανειών.

Τα έργα που θα μετουσιώσουν την ιδέα της έκθεσης “Summer Colors” προέρχονται από καλλιτέχνες, όπως ο Βικέντιος Λάντσας, Ν.Αλεκτορίδης, Α.Γιαλλινάς, Ο.Φωκάς, Ι.Πούλακας, Θ.Τριανταφυλλίδης, Α.Αστεριάδης, Α.Γεραλής, Δ.Γιολδάσης, Π.Τέτσης, Γ.Ψυχοπαίδης, Κ.Κοντογιάννης, Π.Σουλικιάς, Ε.Γκουτεσβάγκερ, Κ.Κομνηνός και πολλοί άλλοι.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει η καθιερωμένη ετήσια τιμητική εκδήλωση με τίτλο “Ο Βολιώτης Γεώργιος Δε Κήρυκος”. Είπαν…, αφιερωμένη στον Giorgio de Chirico, με αφορμή τον εορτασμό της γενέθλιας ημέρας κατά την οποία ο περίφημος Ιταλός καλλιτέχνης είδε το πρώτο φως στον Βόλο και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου 1888. Η εκδήλωση αυτή, την οποία διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων», θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο μεταξύ Κέντρου Τέχνης Giorgio de Chirico και Δημοτικού Ωδείου, στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210-82870
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://doepap.gr/

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της» – Ο πρόεδρος της Ένωσης διοικητικών δικαστών για τα Τέμπη

«Νομίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι…

15 Μαρτίου 2024

Ανατριχιαστικό μήνυμα Μεντβέντεφ: Θυμήσου ότι πρέπει να πεθάνεις – Η φωτογραφία με τις… κρεμάλες του 1943

«Memento mori!», που σημαίνει «Να θυμάσαι ότι πρέπει να πεθάνεις!», είναι το νέο απειλητικό μήνυμα…

15 Μαρτίου 2024

Νέα υδρευτική γεώτρηση στον Πλατανιά

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανόρυξης νέας υδρευτικής γεώτρησης στη θέση “Χαλού” στα ορεινά του Πλατανιά του…

15 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για κοκτέιλ ιών που έρχεται από τη Βραζιλία – Προ των πυλών της ΕΕ η απειλή για νέα πανδημία

Το επίπεδο του συναγερμού είναι τόσο υψηλό όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βραζιλία.…

15 Μαρτίου 2024

Ασημακοπούλου: Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τα μαζικά mail σε απόδημους

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα email της Άννας…

15 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Η στιγμή που περνά την πύλη του στρατοπέδου στη Θήβα

Την πύλη του στρατοπέδου στη Θήβα πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης για να…

15 Μαρτίου 2024