Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης Γεωργίου Κοσμαδόπουλου στο Τσικρίκη

Κοσμαδόπουλος Γεώργιος-Βάρκες στην αμμουδιά

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο κτίριο Τσικρίκη (Γαμβέτα 6, Βόλος” η έκθεση έργων του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Γεωργίου Κοσμαδόπουλου που κατάγονταν από το Πήλιο και ήταν απόγονος του ιδρυτή της ΕΨΑ. Πρόκειται για συνδιοργάνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΨΑ και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Η έκθεση θα λάβει χώρα στο ισόγειο του κτιρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα 6, Βόλος) και θα διαρκέσει από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 έως το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014.

Γεννήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου το 1890 από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τραπεζίτης και διατηρούσε στο Βόλο την γνωστή – Τράπεζα Κοσμαδόπουλου-. Η αστική του καταγωγή και η οικονομική ευχέρεια του έδωσαν τη δυνατότητα, μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών να μεταβεί στην Ευρώπη για πανεπιστημιακές σπουδές. Το 1912 έφυγε για την Γερμανία για σπουδές μουσικής και ζωγραφικής. Παρακολουθεί για τρία χρόνια μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Λειψίας. Στη συνέχεια φεύγει στο Παρίσι και παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή Grande Chaumiere. Μετά το θάνατο του πατέρα του επιστρέφει στο Βόλο και αναλαμβάνει μαζί με τον αδελφό του τη διοίκηση της τράπεζας. Το 1931 η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου πτωχεύει και ο Γεώργιος μετά από δικαστικές περιπέτειες και την αθώωσή του αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά και επαγγελματικά με τη ζωγραφική. Εγκαθίσταται στην Αθήνα και μαζί με τη σύζυγό του διακοσμήτρια Λένα Ναούμ ζει σε ένα πολυτελές σπίτι στην οδό Αναγνωστοπούλου 10 στο Κολωνάκι , στου οποίου στο τέταρτο όροφο οργανώνει το εργαστήριό του.

Αυτό γίνεται στέκι της εκλεκτής-αστικής κοινωνίας της εποχής.

Το 1947 μεταφέρει το σπίτι και το εργαστήριό του στα Ιλίσια στην οδό Άρνης 7. Και αυτό το εργαστήριο είναι στα ίδια πρότυπα με το προηγούμενο. Σε αυτό ζει και εργάζεται έως το θάνατό του το 1967.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις, με αφετηρία τη συμμετοχή του στις Πανθεσσαλική που έγινε στο γενέτειρά του στο Βόλο το 1922 καθώς και στην Πανελλήνια του 1923, η οποία έγινε επίσης στο Βόλο.. Συμμετείχε στις Πανελλήνιες το 1938, 1939, 1940, 1948, 1952, 1957, 1960, 1963,1965, και 1967. Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1934 και το 1936. Επίσης το 1936 συμμετείχε στη Διεθνή έκθεση του Παρισιού και τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο. Συμμετείχε σε ομαδικές ελληνικής τέχνης στη Στοκχόλμη, το Κάϊρο, στη Νέα Υόρκη το 1947, κ.α.

Συμμετείχε σε διάφορες προοδευτικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες στην Αθήνα της εποχής, όπως στην ίδρυση της λέσχης καλλιτεχνών από το Π. Βυζάντιο, με την επωνυμία –Ατελιέ- το 1928.

Το 1953 μαζί με τους ζωγράφους Περικλή Βυζάντιο, Δημήτριο Μπραέσα, Στέλιο Μηλιάδη και Όθωνα Περβολαράκη συγκροτούν τη κίνηση με την ονομασία-Φιλική Ομάς- η οποία ως καλλιτεχνική συντροφιά καταξιωμένων καλλιτεχνών έχει σαν απώτερο σκοπό την οργάνωση εκθέσεων για την παρουσίαση της ζωγραφικής τους. Την ίδια χρονιά οργανώνουν την ομαδική τους στην αίθουσα –Παρνασσός με μεγάλη επιτυχία.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην αίθουσα Στρατηγόπουλου στην Αθήνα το 1929. Η δεύτερη στην Λέσχη καλλιτεχνών το 1936 και ακολουθούν εκθέσεις σε άλλες αίθουσες το 1938,1940,1948,1950, 1954 στο Λονδίνο και 1956 στην αίθουσα Ζαχαρίου.

Υπήρξε μέχρι και το θάνατό του δραστήριο μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Έργα του βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ, στις Πινακοθήκες Δήμου Αθηναίων και Ρόδου και στις Πινακοθήκες Λάρισας Μ.Γ.Ι.Κατσίγρα, Βόλου Πινακοθήκη Δάμτσα, στις συλλογές Κουτλίδη, Λεβέντη, στις συλλογές της Εθνικής, της Κτηματικής Τράπεζας και της Τράπεζας Ελλάδος.

Επίσης πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το