Τοπικά

Εγκαταλείπουν το σχολείο στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας για το μεροκάματο”Θ”

epali

Κατά 35% μειώθηκε φέτος σε σχέση με πέρυσι το μαθητικό δυναμικό στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, καθώς πολλοί ενήλικοι μαθητές στην αγωνία τους να βρουν έστω και ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εγκατέλειψαν το σχολείο. Παράλληλα κάποιοι μαθητές σταμάτησαν το σχολείο, επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύπτουν το κόστος της μετάβασης στο Λύκειο με το λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ.

Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου και λειτουργεί το απόγευμα.

Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών είναι ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών. Μάλιστα οι περισσότεροι-και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο-έχουν αποφοιτήσει ήδη από το ΓΕΛ ή το ΕΠΑΛ και αποφάσισαν να εγγραφούν ξανά στο εσπερινό Λύκειο, προκειμένου να λάβουν το πτυχίο μιας ειδικότητας. Εξάλλου το σχολείο διαθέτει πλήθος διδασκόμενων τεχνικών ειδικοτήτων, όπως οχημάτων, ηλεκτρονικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων, ενώ από φέτος προστέθηκαν και ειδικότητες που είχαν καταργηθεί με την ΕΠΑΣ, όπως κομμωτικής, αισθητικής, βρεφονηπιοκομίας.

Όσοι μαθητές είναι ήδη τελειόφοιτοι Λυκείου και εγγράφηκαν ξανά στο Λύκειο, αυτοί παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας και αντί για τέσσερα χρόνια, φοιτούν τρία. Οι υπόλοιποι μαθητές φοιτούν τρία χρόνια.

Στο σχολείο οι καθηγητές με οργανική θέση ανέρχονται στους 25 περίπου, ενώ εκεί διδάσκουν άλλοι δεκαπέντε καθηγητές που συμπληρώνουν διδακτικό ωράριο.

Αγώνας για το μεροκάματο

Ο διευθυντής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Στέργιος Ταχούλας σημείωσε πως πέρυσι οι μαθητές στο σχολείο ανέρχονταν στους 230 και φέτος παρακολουθούν 150. Αποχώρησαν δηλαδή 80 μαθητές μέσα σε ένα χρόνο, καθώς πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να βρουν κάποια εργασία, έστω και λίγα μεροκάματα, μέσα στην μεγάλη ανεργία που βιώνει η κοινωνία, για να επιβιώσουν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Στην επιλογή λοιπόν, ή σχολείο το απόγευμα ή δουλειά το απόγευμα, επέλεξαν το δεύτερο και είναι κατανοητό, αφού πολλοί μαθητές μας χρειάζονταν την εργασία. Σε άλλες περιπτώσεις μαθητές που δούλευαν μέχρι το μεσημέρι και μετά έρχονταν στο σχολείο το απόγευμα, υποχρεώθηκαν από την εργασία να επεκτείνουν το ωράριό τους και έτσι αδυνατούν να φοιτούν στο Λύκειο. Επίσης υπήρξαν και δέκα περιπτώσεις μαθητών που αδυνατούσαν να καταβάλλουν το ποσό των 25 ευρώ το μήνα, ώστε να έρχονται κάθε μέρα με το λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ στο σχολείο. Αυτοί οι μαθητές έχουν ήδη λάβει απολυτήριο Λυκείου, και δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης. Δυστυχώς το μέγεθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους μαθητές του σχολείου μας είναι έντονο, ενώ αποτυπώνεται και στην κατανάλωση του κυλικείου η οποία κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο εσπερινό ΕΠΑΛ φοιτούν μαθητές που είτε είναι εργαζόμενοι είτε διαθέτουν κάρτα ανεργίας.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές του Λυκείου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμιο. Μάλιστα φέτος ένας είναι ο υποψήφιος που ενδιαφέρεται να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο από την Ομάδα Β’.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το