Τοπικά

Εγκαταλείπουν τα ζώα τους για να πάνε διακοπές – Κινητοποίηση της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου για την εξεύρεση στέγης

Δεν έχουν γιορτές και αργίες και φροντίζουν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαθέσιμοι για να βοηθούν τις ψυχές, που για διάφορους λόγους, βρέθηκαν στον δρόμο. Οι εθελοντές της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου, που μετρά δέκα χρόνια ενεργής δράσης και σημαντικής προσφοράς, είναι παρόντες για τα ζώα που μένουν απροστάτευτα.
Την ίδια στιγμή, το καλοκαίρι αυξάνονται τα περιστατικά εγκατάλειψης σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους. Αγώνα για να γίνονται άμεσα οι υιοθεσίες δίνει η Φιλοζωική ομάδα ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο.
Αυτό το διάστημα η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου έχει την ευθύνη περίθαλψης περίπου 40 ζώων, που φιλοξενούνται στο καταφύγιό της. Τη φροντίδα των ζώων έχουν αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου οι εθελοντές της. Οι ενεργοί εθελοντές είναι δέκα, υπάρχει όμως άμεση ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός τους ενώ η Φιλοζωική Ομάδα έχει απευθύνει κατά καιρούς και κάλεσμα μέσω της σελίδα της στο Facebook, την οποία διαχειρίζονται τρεις εθελόντριες.
Η σελίδα αυτή έχει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις να βρεθούν ζώα που χάθηκαν αλλά και να βρεθεί σπίτι για ζώα που έμειναν μόνα τους.
«Μας στέλνουν φωτογραφία από το ζώο που έχασαν, εμείς το κοινοποιούμε και πολλές φορές έχει βρεθεί ο ιδιοκτήτης του» ανέφερε το μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου σημειώνοντας πως στις δέκα περιπτώσεις αναζήτησης, στις μισές υπάρχει θετική εξέλιξη.

Αυξάνονται τα αδέσποτα το καλοκαίρι
Το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 50% γιατί τα ζώα μπορεί να έχουν εγκαταλειφθεί εκεί από τους ιδιοκτήτες του.
«Το καλοκαίρι έχουμε πολλές εγκαταλείψεις ακόμα και σκύλων ράτσας. Τα βλέπουμε στον δρόμο όπου τα έχουν παρατήσει για να πάνε διακοπές. Πρόκειται για ενήλικα σκυλιά αλλά και κουτάβια που τα έχουν αγοράσει για τα παιδιά τους και μετά τα παρατούν. Αυτά που βλέπουν οι αναγνώστες μας στη σελίδα μας και γράφουμε ότι βρέθηκαν, τις περισσότερες φορές είναι εγκαταλελειμμένα από τους κηδεμόνες τους». Όπως σημείωσε η κ. Κοσκινά, τα περισσότερα από τα ζώα είναι χωρίς τσιπ.
Η ίδια κάλεσε όσους βρίσκουν αδέσποτα κουτάβια στον δρόμο να προσπαθήσουν να τα σώσουν καθώς οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φιλόζωη συνείδηση. «Όταν βρίσκουμε ένα ζώο δεν πρέπει να το πασάρουμε κατευθείαν στη Φιλοζωική ή στο Καταφύγιο» τόνισε. Επισήμανε επίσης πως η Φιλοζωική ομάδα δεν χρηματοδοτείται και πως δεν είναι ΜΚΟ οπότε τα οικονομικά μέσα που διαθέτει είναι περιορισμένα.
Τα χρήματα που καταφέρνει να συγκεντρώσει η ομάδα προέρχονται από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς, από τα bazaar ή ακόμα και από δωρεές.

Ανάγκη για τροφές και σπιτάκια
Η ομάδα έχει ανάγκη από τροφές και όποιος επιθυμεί να προσφέρει μπορεί να επικοινωνήσει με τη σελίδα της ομάδας στο Facebook. Την ίδια στιγμή η Φιλοζωική Ομάδα προετοιμάζεται από τώρα για τον χειμώνα συγκεντρώνοντας κουβέρτες για τα αδέσποτα, ενώ καλεί όποιον θέλει να τις δωρίσει σπιτάκια για σκύλους

Οι υιοθεσίες
Στα δέκα χρόνια δράση της η Φιλοζωική έχει βρει οικογένεια περισσότερα από 500 ζωάκια.
Πρόσφατα έσωσε ένα ροντβάιλερ με τη βοήθεια εράνων, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από οικογένεια στην Κομοτηνή.
Πολλά κουτάβια που βρίσκει ο κόσμος και αναρτώνται στη σελίδα υιοθετούνται, πάντα με συμβόλαιο υιοθεσίας. Ωστόσο, δύσκολο να υιοθετηθούν τα ενήλικα σκυλιά, τα οποία όμως είναι εμβολιασμένα και πολύ κοινωνικοποιημένα.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Φιλοζωική Ομάδα οργανώνει την επόμενη δράση της. Πρόκειται για το dogwalk, όπου πολίτες και εθελοντές της ομάδας κάνουν βόλτα μαζί με τα σκυλάκια τους στην παραλία του Βόλου. Τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ημέρα υιοθεσίας, με τη συμμετοχή και ζώων από το καταφύγιο.

Kάποια από τα σκυλάκια που φιλοξενεί η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το