Τοπικά

Εγκαταλείπουν τα χωράφια οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

 

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, καθώς λόγω του δυσβάστακτου κόστους από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, την ηλεκτρική ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια, σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια και να στραφούν σε άλλες εργασίες.

«Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και πλέον δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση για τη μείωσή του, τότε στις πόλεις ο κόσμος δεν θα μπορεί να βρει αγροτικά προϊόντα για να φάει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, κ. Απόστολος Τσακανίκας. Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος για τους αγρότες μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 16,5%, κυρίως λόγω της ενέργειας. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος στην ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 29,7%, στα λιπάσματα 17,7%, στα φυτοφάρμακα 3,4% και στους σπόρους 3,1%. «Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πλέον με αυτές τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυσοίωνη και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ στους αγρότες, όπως στους εφοπλιστές και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας», επισήμανε ο κ. Τσακανίκας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι ήδη ένας αριθμός παραγωγών λαϊκών αγορών έχει αρχίσει να μειώνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και την αγορά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, από τον Σεπτέμβριο στις πόλεις δεν θα φτάνουν αγροτικά προϊόντα για τον κόσμο». Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 παραγωγοί λαϊκών αγορών στη Μαγνησία και αρκετοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. «Έχει αρχίσει βάσει νέου Νόμου η ηλεκτρονική καταγραφή και μηχανογράφηση των επαγγελματιών παραγωγών λαϊκών αγορών και όταν ολοκληρωθεί, θα μάθουμε ακριβώς πόσοι έμειναν και πόσοι έχουν διαγραφεί. Πάντως, εκτός από τους παραγωγούς λαϊκών αγορών στη Μαγνησία υπάρχουν και άλλοι 50 έως 80 παραγωγοί, που πωλούν τα αγροτικά τους προϊόντα χοντρικώς ή απευθείας σε σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε.

«Δεν έχουν λεφτά οι καταναλωτές»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη μειωμένη κατανάλωση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις λαϊκές αγορές της Μαγνησίας. «Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά με τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και των καυσίμων. Φαίνεται αυτό από τον τρόπο που αγοράζει ο κόσμος. Πάνε οι εποχές που γέμιζαν τις σακούλες με λαχανικά και φρούτα. Και όλα αυτά ενώ οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι λογικές και δεν έχουν ξεφύγει, όπως σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Πιστεύω πως αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και οι τζίροι μας έχουν μειωθεί πάνω από 50% συγκριτικά με πέρυσι», ανέφερε ο κ. Τσακανίκας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το