Τοπικά

Εγκαταλειμμένο, ετοιμόρροπο, ξεχασμένο το σπίτι της Βέμπο στο Βόλο

Κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, δυναμική, ακούραστη, με πείσμα, με φιλοδοξίες και όνειρα, μια ντίβα που λατρεύτηκε, μια γυναίκα που μίλησε στις καρδιές με τη φωνή της. Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Φεβρουαρίου 1910. Η Σοφία Μπέμπο, γεννιέται στην Καλλίπολη της Θράκης. Ο πατέρας της Θανάσης, εργάζεται ως καπνεργάτης και κοπιάζει να μεγαλώσει τα παιδιά του, τη Σοφία, την Αλίκη, τον Τζώρτζη και τον Ανδρέα, μετά την μετανάστευσή τους στην Πόλη.
Το 1914 με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών που συνομολόγησε η κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, όπου και επέστρεψε στη Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βόλο.

Στο Βόλο η Έφη Μπέμπο, όπως αρέσκονταν να λέγεται, μετά τις εγκύκλιες σπουδές της αναγκάστηκε λόγω φτώχειας να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της. Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει ταμίας στο κατάστημα “Φλωρία” του Βόλου. Παράλληλα της άρεσε η μουσική και αγοράζοντας μία κιθάρα άρχισε να εξασκείται σ΄ αυτή με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.

Τον Σεπτέμβριο του 1933 αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη να βρει τον αδελφό της Τζώρτζη που σπούδαζε εκεί που είχε καιρό να στείλει γράμμα. Έτσι παίρνοντας την κιθάρα της επιβιβάστηκε στο Α/Π “ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ” όπου στη διάρκεια του ταξιδιού της άρχισε με την κιθάρα της το τραγούδι. Σε ελάχιστο χρόνο όλοι οι επιβάτες του πλοίου και το πλήρωμα βρίσκονταν γύρω της και την χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι από τη φωνή της. Αυτή θεωρητικά ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σοφίας.

Ο π. υπουργός Γ. Σούρλας είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε το σπίτι της οικογένειας Μπέμπο.

Το 2015  διαπιστώθηκε ότι διέμενε στην πάροδο της οδού Δημητριάδος μεταξύ 221-223, και η κατοικία της υπάρχει και σήμερα. Πέρα από τις αφηγήσεις των σημερινών ιδιοκτητών, αυτό επιβεβαιώνεται και από το πωλητήριο που συντάχθηκε σε Συμβολαιογραφείο του Βόλου στις 30 Απριλίου του 1923, με βάση το οποίο η οικογένεια Μπέμπο (αυτό ήταν το πραγματικό επίθετο), το πούλησε στον Δημήτριο Παπαχατζή, τον σημερινό ιδιοκτήτη.
Ο Γ. Σούρλας με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ζητήσει να αξιοποιηθεί το σπίτι της Σ. Βέμπο στον Βόλο.
Να γίνει χώρος αναφοράς για την τραγουδίστρια της Νίκης, που ταυτίστηκε με το Έπος του 1940 και κατέστη εθνικό σύμβολο.

Η Πολιτεία, δεν ήρθε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για να αποκτήσει το οίκημα αυτό και να το αξιοποιήσει. Να γίνει Μουσείο ή χώρος αναφοράς για τη Σοφία Βέμπο, για την Ελληνίδα που διακρίθηκε για την πατριωτική και κοινωνική της προσφορά.

Ο άγαλμα που της αφιέρωσε ο Δήμος Βόλου καταστράφηκε και η Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία κίνηση αποκατάστασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το