Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται το Σάββατο η έκθεση για τις Λαϊκές Τέχνες στη Σκόπελο

To Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, στις 20:30, στο κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» της Σκοπέλου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της δεύτερη εκδήλωσης ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των Σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών, με τίτλο: «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον».

Όπως ακριβώς προγραμματίστηκε από την αρχή του θεματικού έτους πολιτισμού 2018 – 2019 με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο τον περασμένο Μάϊο, παρουσιάζεται τώρα και στον τόπο των λαϊκών της τεχνιτών, τη Σκόπελο.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός» θεμελιώνει πλέον τη συνεργασία της με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, και τον Δήμο Σκοπέλου.

Είναι αρκετοί οι Σκοπελίτες που με αγάπη και επιμονή συνεχίζουν την τέχνη των παππούδων και των γονιών τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι βιοποριστική αλλά το μεράκι και η αγωνία να μη χαθεί η παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, γεγονός το οποίο τους δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουν.

Η εκδήλωση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των σύγχρονων σκοπελιτών λαϊκών τεχνιτών θα εγκαινιαστεί, με περισσότερες συμμετοχές και εμπλουτισμένη με νέες δημιουργίες, το Σάββατο από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο, που για το σκοπό αυτό θα βρεθεί για μια ημέρα στην Σκόπελο.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 18:00 έως 22:30, ενώ θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Ιουλίου.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις.
Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 20.30, Κινηματοθέατρο “ΟΡΦΕΑΣ”
Διάλεξη με θέμα «Τέχνες και τεχνίτες στην αρχαία Πεπάρηθο».
Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου – Δουλγέρη, Αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη ΙΓ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Κυριακή 28 Ιουλίου, ώρα 20.30, στο Κινηματοθέατρο “ΟΡΦΕΑΣ” διάλεξη με θέμα «Η Σκόπελος μέσα από τα μάτια του Ίωνα Δραγούμη» από την Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας & την Ελένη Σπηλιώτη – Κεσμετζή, Φιλόλογο.

Οι Σκοπελίτες Λαϊκοί τεχνίτες που θα εκθέσουν είναι οι:
Νίκος Ρόδιος – Αγγειοπλάστης
Μάγδα Ροδίου – Κεραμίστρια
Βιολέτα Σοφικίτου – Ζωγράφος
Αντώνης Αμπελάκιας – Μαχαιροποιός
Χαράλαμπος Κοχύλης – Ξυλογλύπτης
Παναγιώτης Σοφικίτης – Μικροναυπηγός
Κωνσταντίνος Κοσύφης – Ξυλοναυπηγός
Ουρανία Γιακείμ – Καλλιανού – Κέντημα Παραδοσιακών ενδυμασιών
Παναγιώτα Κεχριώτη – Ύφανση, κέντημα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη και της Αντιπροέδρου Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Αικατερίνης Προβιά.
Εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτού» θα γίνει μια εισηγητική αναφορά στην Ελληνική Λαϊκή Τέχνη, από το παρελθόν στο μέλλον.
Την κεντρική ομιλία, με θέμα: «Η λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέας πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας», θα κάνει ο Πρόεδρος Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, καθηγητής Θεολογίας Κωνσταντίνος Ι. Σύρος.
Σύντομη παρουσίαση των τεχνιτών που εργάζονται σήμερα στο νησί της Σκοπέλου, θα κάνουν τα μέλη του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Ελένη Σπηλιώτη και Ρηγίνα Κασσανδριανού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το