Πολιτισμός

Εγκαινιάζεται σήμερα η εκδήλωση «Λαϊκή Τέχνη Σκοπέλου, από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον»

Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 20.30, στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» της Σκοπέλου, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της δεύτερης εκδήλωσης ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των σύγχρονων Σκοπελιτών λαϊκών τεχνιτών, με τίτλο «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον».

Η εκδήλωση θα εγκαινιαστεί από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, που για τον σκοπό αυτό θα βρεθεί για μια ημέρα στη Σκόπελο.
Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00 έως 22:30, ενώ θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Ιουλίου.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:
Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 20.30, κινηματοθέατρο «Ορφέας», διάλεξη «Τέχνες και τεχνίτες στην αρχαία Πεπάρηθο», Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου – Δουλγέρη, αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη ΙΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και την επόμενη Κυριακή 28 Ιουλίου, ώρα 20.30, επίσης στο κινηματοθέατρο «Ορφέας», διάλεξη «Η Σκόπελος μέσα από τα μάτια του Ίωνα Δραγούμη», από την Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και την Ελένη Σπηλιώτη – Κεσμετζή, φιλόλογο.

Οι Σκοπελίτες λαϊκοί τεχνίτες που θα εκθέσουν είναι οι: Νίκος Ρόδιος, αγγειοπλάστης, Μάγδα Ροδίου, κεραμίστρια, Βιολέτα Σοφικίτου, ζωγράφος, Αντώνης Αμπελάκιας, μαχαιροποιός, Χαράλαμπος Κοχύλης, ξυλογλύπτης, Παναγιώτης Σοφικίτης, μικροναυπηγός, Κωνσταντίνος Κοσύφης, ξυλοναυπηγός, Ουρανία Γιακείμ – Καλλιανού, κέντημα παραδοσιακών ενδυμασιών, Παναγιώτα Κεχριώτη, ύφανση, κέντημα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη και της αντιπροέδρου Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Αικατερίνης Προβιά. Εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτού» θα γίνει μια εισηγητική αναφορά στην Ελληνική Λαϊκή Τέχνη από το παρελθόν στο μέλλον. Την κεντρική ομιλία με θέμα «Η λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέας πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας» θα κάνει ο πρόεδρος Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Κωνσταντίνος Ιω. Σύρος, καθηγητής Θεολογίας. Σύντομη παρουσίαση των τεχνιτών που εργάζονται σήμερα στο νησί της Σκοπέλου, θα κάνουν τα μέλη του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Ελένη Σπηλιώτη και Ρηγίνα Κασσανδριανού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το