Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Δόμνας Ξηρακιά με τοπία και αγιογραφίες σε φυσικό ξύλο

Πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Δόμνας Ξηρακιά, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Άγιο Ονούφριο. Η έκθεση αποτελείται από 70 έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας και παρουσιάζει ένα μέρος της δουλειάς της εικαστικού, της οποίας είναι η πρώτη ατομική αναδρομική έκθεση.

Η εικαστικός κ. Δόμνα Ξηρακιά τόνισε πως πριν πολλά χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και την αγιογραφία και στη συνέχεια η αγάπη της την οδήγησε να παρακολουθήσει μαθήματα δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους, όπως την εικαστικό Αγγελική Κούρκουλου και τους αγιογράφους Έφη Τσουβάρα και π. Στυλιανό Τσιρέμπολο.
Η έκθεση με τα 70 έργα της αποτελεί ένα μέρος της δουλειάς της και είναι η πρώτη της ατομική αναδρομική έκθεση, αν και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Με τη χρήση ποικίλων τεχνικών, αντλεί τη θεματολογία για τους ζωγραφικούς πίνακές της από το φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό καταγράφεται από την ανθρώπινη ματιά, ενώ έχει μελετήσει εκτενώς και την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής. «Τα έργα ζωγραφικής είναι περισσότερο τοπία. Αδυναμία μου είναι τα λουλούδια. Χρησιμοποιώ λάδι και ακρυλικό για τα έργα ζωγραφικής, αλλά πιο πολύ το ακρυλικό, το οποίο δουλεύεται πιο εύκολα» εξηγεί.

Για την αγιογράφηση των εικόνων μένει πιστή στη γνήσια βυζαντινή τεχνική, με χρήση χρωμάτων από φυσικά πετρώματα και φυσικά υλικά που προετοιμάζει η ίδια στο εργαστήριό της, τιμώντας έτσι τη μακρά ιστορία της ιερής αυτής τέχνης. «Στην αγιογραφία χρησιμοποιώ αυγοτέμπερα και φύλλα χρυσού σε κάποιες διακοσμήσεις που χρειάζεται η εικόνα. Πάρα πολλά έργα είναι σε φυσικό ξύλο πλατάνου και ελιάς» επισήμανε η κ. Δόμνα Ξηρακιά, η οποία δημιουργεί και τοιχογραφίες.

Η ίδια μετράει συμμετοχές σε πλείστες ομαδικές εκθέσεις αγιογραφίας και ζωγραφικής, έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Αμερική και αγιογραφίες της κοσμούν εκκλησίες του Ν. Πηλίου, της Κρήτης και της Θεσσαλίας.
Να σημειωθεί πως η έκθεση της Δόμνας Ξηρακιά θα λειτουργεί καθημερινά έως 26 Ιουλίου και ώρες 7 μ.μ. – 9 μ.μ., με απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του Covid-19.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το