Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Δημήτρη Μοράρου

 

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στον Χώρο Τέχνης δ. η έκθεση «Τριάντα χρόνια μετά» Σμύρνη – Μικρασία 1922 – 2022 με 36 έργα του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη εικαστική αποτύπωση, με αφορμή τώρα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση, με την οποία επανέρχεται μελετώντας τις μαρτυρίες των προσφύγων και την καταγραφή εμπειριών και αναμνήσεων από λογοτέχνες για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, όπως Κόντογλου, Βενέζης, Πολίτης, Σωτηρίου – μεταξύ των πολλών και αρκετοί σύγχρονοι – αλλά και τα μοναδικά τραγούδια που έγραψαν Μικρασιάτες συνθέτες – Σκαρβέλης, Παπάζογλου, Παντελίδης, Χατζηχρήστος – σε μια έκρηξη δημιουργικότητας, με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα και με μοναδικούς ερμηνευτές – Καρύβαλη, Εσκενάζυ, Αμπατζή, Χασκίλ, Κάβουρα, Νταλκά, Σωφρονίου.
Ο ίδιος επισήμανε πως «η επίσημη γιορτή είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά η έκθεση έχει τίτλο «Τριάντα χρόνια μετά» διότι πριν 30 χρόνια είχα ασχοληθεί κάνοντας μια ανάλογη έκθεση και η σημερινή είναι η συνέχεια της».
Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Μοράρος, «τα έργα δεν έχουν σχέση με τη Μικρασία σαν τόπο, όπου σύχναζα με τα ταξίδια μου, αλλά έχουν να κάνουν με όλα αυτά που έχουν γραφεί για τη Μικρασία από συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές, καθώς επίσης και από τους Μικρασιάτες μουσικούς. Οι οποίοι ερχόμενοι στην Ελλάδα δημιούργησαν αυτά τα περίφημα τραγούδια, τα μικρασιάτικα, τα οποία τη δεκαετία του ’30 ο Μεταξάς τα κατάργησε ως τραγούδια της ήττας, αλλά από εκεί ξεκίνησε και το ρεμπέτικο».
Να σημειωθεί πως η έκθεση στον Χώρο Τέχνης δ. θα λειτουργεί έως τις 12 Οκτωβρίου και θα είναι επισκέψιμη Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 16.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλέφωνο 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το