Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Μαίρης Σχοινά – Η συγκίνηση για κάποιο θέμα αποτελεί την έμπνευσή της

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης της χαράκτριας κ. Μαίρης Σχοινά στον Χώρο Τέχνης «δ.» με 13 έργα της και τίτλο «Ωδές Αιγαίου στους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων».
Η έκθεση χαρακτικών της κ. Μαίρης Σχοινά δίνει την ευκαιρία παρατήρησης και προσέγγισης της ιδιότυπης δημιουργίας – αποτέλεσμα τέχνης και τεχνικής, έμπνευσης και διεργασίας – που περικλείεται ως έννοια στον όρο χαρακτική και αποδίδεται με τρόπο μοναδικό στην πρωτότυπη, αλλά και την ανατύπωσή του.
Η χαράκτρια και ζωγράφος κ. Μαίρη Σχοινά, που παρουσίασε τα έργα της, τα οποία αφορούν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα μίας συγκίνησης που ένιωσα, όταν είδα την έκθεση που έγινε για το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών το 2014».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συμπλήρωσε πως «είδα όλα αυτά τα διαβρωμένα αγάλματα από τους αιώνες που πέρασαν μέσα στη θάλασσα και θεώρησα ότι έπρεπε να τα αναδείξω μέσα από τις δικές μου θάλασσες, γιατί χρόνια φωτογράφιζα τις αντανακλάσεις του φωτός στη θάλασσα. Έτσι άρχισα να χαράζω αυτούς τους θησαυρούς στο ξύλο ως ξυλογραφίες και αυτές τις τύπωσα πάνω σε ψηφιακή εκτύπωση της θάλασσας, η οποία είναι μια ειδική εκτύπωση με 11 μελάνια και για να «πιάνει» όλη τη χρωματική γκάμα».
Στην έκθεση στον Χώρο Τέχνης «δ.» παρουσιάζονται 13 έργα της κ. Μαίρης Σχοινά.

Η ίδια ανέφερε πως η έμπνευση προέρχεται καταρχάς από τη συγκίνηση που νιώθει για κάποιο θέμα. «Η σχέση μου με την αρχαιότητα πάντα ήταν μια σχέση πολύ βαθύτερη. Δηλαδή η συγκίνηση που μου δημιουργείται, όταν βλέπω αρχαιότητες, είναι μεγάλη. Αναλογίζομαι πάντα τους αιώνες που πέρασαν από αυτά τα αριστουργήματα. Αυτό είναι που με αγγίζει τόσο πολύ και που ήθελα να το εκφράσω κιόλας. Έτσι άρχισα να ψάχνω και να ερευνώ τις αρχαίες ελληνικές γραφές, τις οποίες στη συνέχεια άρχισα να τις χαράζω κάνοντας ξυλογραφίες και να τις τυπώνω στις δικές μου θάλασσες» σημείωσε η κ. Μαίρη Σχοινά.

Όσον αφορά στο τι είναι η χαρακτική για την ίδια, η κ. Μαίρη Σχοινά απάντησε πως αποτελεί την τέχνη που αγάπησε από τότε που μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. «Είχα πάντα μία σχέση με εργαλεία και είχα πάντα τη ζωγραφική μέσα μου, αλλά παράλληλα έφτιαχνα διάφορα πράγματα με εργαλεία από μικρή ηλικία» εκμυστηρεύτηκε η ίδια.
Η ατομική έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στον Χώρο Τέχνης «δ.», θα διαρκέσει έως το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή, 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο, 11.00 – 15.00, Δευτέρα και Κυριακή κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το