Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Δημήτρη Μοράρου εμπνευσμένα από ποιήματα της Κικής Δημουλά

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στον χώρο τέχνης «δ.» τα εγκαίνια της έκθεσης με 21 έργα του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου, επτά από τα οποία είναι εμπνευσμένα και βασισμένα σε ποιήματα της Κικής Δημουλά από τη συλλογή της «Χαίρε ποτέ».
Επτά επιχρωματισμένες οξυγραφίες, βασισμένες σε ποιήματα της Κικής Δημουλά, που χάραξε, τύπωσε και επιχρωμάτισε ο Δημήτρης Μοράρος το 1999, ενώ μαζί εκτίθενται κάποια χαρακτικά σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου.
Ο Δημήτρης Μοράρος τόνισε ότι «επτά από τα έργα είναι εμπνευσμένα από σχετικά ποιήματα της Κικής Δημουλά από τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» του 1988. Αυτή ήταν και αφορμή για την παρουσίαση, αλλά και για την ανάγνωση κάποιων ποιημάτων από τη Λέσχη Αφήγησης Βόλου. Ταυτόχρονα εκτίθενται και άλλα 14 χαρακτικά έργα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου».

Πρόκειται για έργα χαρακτικά, με μία μέθοδο οξυγραφίας, που έχει πολλαπλά αντίτυπα και τα συγκεκριμένα είναι έγχρωμα και επιχρωματισμένα με μελάνια στο χέρι.
«Τα έργα που εκτίθενται δημιουργήθηκαν την τετραετία 1998-2001, αλλά τα περισσότερα το 1999, εμπνευσμένα από την ποίηση της Κικής Δημουλά» ανέφερε ο ζωγράφος για να συμπληρώσει: «Το ενδιαφέρον ή περίεργο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της οξυγραφίας, η οποία έχει μεγάλη διαδικασία, ώστε να βγει το αποτέλεσμα, το ένα αντίτυπο, το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο. Στη ζωγραφική τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά ίσως. Αλλά από τη στιγμή που έρχεται η έμπνευση, δεν υπάρχει εμπόδιο, φτάνεις στο αποτέλεσμα».
Όσον αφορά πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας των έργων ο Δημήτρης Μοράρος επισήμανε ότι «μεταξύ των άλλων ποιητών, διάβασα και τη συλλογή της Κικής Δημουλά «Χαίρε ποτέ» το 1997. Η αρχή έγινε με τα πρώτα σχέδια και το 1998 έγιναν τα πρώτα χαρακτικά με την εκτύπωση να πραγματοποιείται το 1999 στην Αθήνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το