Πολιτισμός

Eγκαινιάστηκε η έκθεση ανατύπων με αρχειακό υλικό του Μουσείου Καραθεοδωρή

Τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή τίμησε χθες η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Παράρτημα Μαγνησίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατό του.
Ο μαθηματικός και διευθυντής του Μουσείου Καραθεοδωρή Αθανάσιος Λιπορδέζης, που βρίσκεται στην Κομοτηνή, στην ομιλία του έκανε μια αναδρομή στη ζωή του δείχνοντας στο κοινό γιατί ήταν σπουδαίος, πατριώτης, και μαθηματικός.

Ο διευθυντής του Μουσείου Καραθεοδωρή, μαθηματικός Αθανάσιος Λιπορδέζης

Η καταγωγή του ήταν από την Ανδριανούπολη της Θράκης. «Χάρη σε αυτόν ιδρύθηκε το Ιονικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Το δημιούργησε με πολύ κόπο και ήταν το έργο της ζωής του».
Στην ομιλία του παρουσιάστηκαν τα ντοκουμέντα της αλληλογραφίας με τον Ελ. Βενιζέλο και άλλους ακαδημαϊκούς για τις λεπτομέρειες της ίδρυσης. «Το έργο δεν τελεσφόρησε εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής» πρόσθεσε ο κ. Λιπορδέζης. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής διετέλεσε πρύτανης στο Ιονικό Πανεπιστήμιο.
Ήταν περιζήτητος στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.
«Έχουμε γράμματα που μαρτυρούν τον πόλεμο μεταξύ πανεπιστημίων, προκειμένου να τον κερδίσουν. Όταν χήρεψε η έδρα του στο Μόναχο, δεν μπορούσαν να βρουν κατάλληλο καθηγητή για επτά χρόνια».
Κάθε φορά που η πατρίδα τον καλούσε, εγκατέλειπε και την πιο περίοπτη θέση. «Για αυτόν πάνω από όλα ήταν η πατρίδα. Τον κάλεσε ο Βενιζέλος το 1919 για να ιδρύσει το «Φως εξ Ανατολών» στην Ιωνία. Το 1929 τον ξανακάλεσε ο Βενιζέλος για να οργανώσει τα πανεπιστήμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο κ. Λιπορδέζης.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης ανατύπων του αρχειακού υλικού του Μουσείου Καραθεοδωρή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το