Τοπικά

Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση της UrbanAct στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Με επιτυχία και τη συμμετοχή καλλιτεχνών που έχουν μεταμορφώσει πολλά κτίρια στον Βόλο πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της ομάδας UrbanAct στον Χώρο Τέχνης «δ.». O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο όνομα του φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών που υλοποιεί η ομάδα στην πόλη, το «CityCall», και υποδηλώνει την άμεση σύνδεση της έκθεσης με το φεστιβάλ.

Ο Βολιώτης καλλιτέχνης Σταμάτης Λάσκος έχει δημιουργήσει τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης.
«Παλιά ό,τι δημιουργούσα ή φθειρόταν ή το έσβηναν αλλά την τελευταία δεκαετία ό,τι έχω κάνει έμεινε άθικτο» σημείωσε αποδίδοντας την παραμονή των δημιουργιών του στον χρόνο στην αλλαγή της νοοτροπίας για την street art. «Ο κόσμος παλιά ίσως να μην καταλάβαινε αυτή την τέχνη» πρόσθεσε.
Ο ίδιος έχει δημιουργήσει τις τοιχογραφίες στο λιμάνι του Βόλου, στο 14ο δημοτικό σχολείο αλλά και στα ΚΤΕΛ.
Στην έκθεση, μεταξύ των πολλών δημιουργιών, παρουσιάζεται και το έργο του με τίτλο «ο ψαράς».
Αναφερόμενος στη μεταφορά ενός σχεδίου, από το χαρτί στην επιφάνεια ενός τοίχου υπογράμμισε πως είναι κάτι που συμβαίνει με τον καιρό. «Ακούγεται δύσκολο αλλά όλα συμβαίνουν σε στάδια. Όταν αποφασίσεις να βγεις στον δρόμο για να ζωγραφίσεις σε τοίχο ξεκινάς σταδιακά μεταφέροντας το σχέδιο σε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις».
Σε εξωτερικούς χώρους δουλεύει με ακρυλικά ή πλαστικά χρώματα και στο εργαστήριο του με κάρβουνο και λάδι ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει την ατομική του έκθεση.
Εμπνέεται συνεχώς από την καθημερινότητα με τον ίδιο να προσθέτει «Ό,τι ζω προσπαθώ να το ζωγραφίσω. Με την Urban Act συμβαδίσαμε και έχουμε χημεία που κρατάει χρόνια και θα συνεχίσει».

Από την πλευρά του ο συντονιστής της UrbanAct Κυριάκος Ιωσηφίδης σημείωσε ότι στον Βόλο έχουν ολοκληρωθεί περίπου 60 τοιχογραφίες και πρόσθεσε ότι οι εικαστικές παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει από το 2020.
«Είχαν προηγηθεί και φεστιβάλ οπότε στον Βόλο ήταν σαν λογικό επόμενο. Υπήρχε μια «κληρονομιά» για αυτό καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να το οργανώσουμε, να ονομάσουμε το φεστιβάλ Citycall και αποτελεί το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα υπαίθριο μουσείο τοιχογραφιών.
Ακόμη υπογράμμισε ότι στόχος είναι τόσο να ομορφύνει η πόλη και να εκφραστούν οι καλλιτέχνες αλλά και να περάσουν κοινωνικά μηνύματα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και σε όσους πολίτες το επιθυμούν, να συμμετέχουν. Μεγάλη είναι και η ανταπόκριση αυτών που επικοινωνούν με την UrbanAct προκειμένου να μεταμορφώσουν κάποιο χώρο που τους ανήκει.
Στην έκθεση συμμετέχουν επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πάντα από τον χώρο της γκράφιτι και streetart σκηνής. Είναι καλλιτέχνες που έχουν φιλοξενηθεί στην πόλη και προσέφεραν το έργο τους. Στην έκθεση παρουσιάζουν μια διαφορετική πτυχή της εικαστικής τους δράσης. Τα έργα πωλούνται και με αυτό τον τρόπο μπορεί ο καθένας να «στηρίξει» τους καλλιτέχνες.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται βίντεο με τις τοιχογραφίες που έχουν υλοποιηθεί στην πόλη, αλλά και από άλλες δράσεις της ομάδας ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το