Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η αστρονομική έκθεση με αντικείμενα της συλλογής του Ε. Ζαφραντζά

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αστρονομικής έκθεσης το περασμένο Σάββατο 8 Ιουνίου παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου στο κτίριο «Τσικρίκη», με αναφορά στην αστρονομία της Αλεξανδρινής περιόδου.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας, που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και πολλούς φορείς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αστρονομικής έκθεσης στο κτίριο «Τσικρίκη» το Σάββατο 8 Ιουνίου με ποικίλα και σπάνια αντικείμενα της συλλογής του μέλους κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά, αφιερωμένη στον έναστρο ουρανό και στους αστερισμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ ανεπτυγμένη αστρονομία της Αλεξανδρινής περιόδου.
Κατά την Αλεξανδρινή περίοδο είχε μεγάλη ανάπτυξη η Αστρονομία στην Αίγυπτο με έδρα την Αλεξάνδρεια, που είναι η τιμώμενη πόλη στη Ναυτική Εβδομάδα, και πολλοί Έλληνες αστρονόμοι διέπρεψαν εκεί, όπως ο Ίππαρχος, ο Πτολεμαίος, η Θέων, η Υπατία και πολλοί άλλοι.
Η έκθεση φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα αστρονομικής φύσεως όπως γκραβούρες και διαγράμματα αστερισμών, χάρτες και άτλαντες του ουρανού, βιβλία αστρονομίας, επιπεδόσφαιρα, ουράνιες σφαίρες, ηλιακά ωρολόγια, τηλεσκόπια, κ.λπ.
Η έκθεση στο κτίριο «Τσικρίκη» (Γαμβέτα – Ιάσονος) θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, μέχρι και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ενώ τους επισκέπτες υποδέχονται και ξεναγούν μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το