Πολιτισμός

Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πορφυρογένειου Αγριάς

 

Μετά τον Θεόφιλο στο θέατρο του Πορφυρογένειου, με τον Θοδωρή Προκοπίου που τον αποθέωσε το κοινό, και προτού ανακοινωθεί ακόμη μία έκπληξη, μουσική αυτή τη φορά, την τιμητική του έχει ο λόγος. Συγκεκριμένα θα γίνουν τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη και Στρατή Μπουρνάζο, σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 19.30.

«Μας πήρε χρόνια, τα δύσκολα τελευταία δύο δεν βοήθησαν. Σήμερα, όμως, είμαστε επιτέλους έτοιμοι, ας πούμε σχεδόν έτοιμοι, να ανοίξουμε τη βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου για το κοινό μας, τους βιβλιόφιλους, βιβλιοδίφες, παιδιά και μεγάλους. Το «σχεδόν» έχει να κάνει με σχέδια για εμπλουτισμό του σημερινού αποθέματος βιβλίων, ήδη είμαστε σε επαφή με εκδοτικούς οίκους πρόθυμους να συμπράξουν σε αυτό. Έχουμε μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευμένων στη διαχείριση βιβλιοθήκης και θα ξεκινήσουμε με την υπάρχουσα συλλογή.
Θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός του ανοίγματος της βιβλιοθήκης μας, αναζητήσαμε ένα ξεκίνημα αναλόγως σημαντικό και πιστεύουμε πως το βρήκαμε. Το Σάββατο 20 Μαΐου φιλοξενούμε στον χώρο της βιβλιοθήκης δύο διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων: Τον Σταύρο Ζουμπουλάκη και τον Στρατή Μπουρνάζο, συγγραφείς του βιβλίου με τον τίτλο «Σταύρος Ζουμπουλάκης Έντεκα συναντήσεις συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο», το οποίο εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Πόλις» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, οι δύο συνομιλητές συζητούν χωρίς συμβατικότητες για θέματα που τους απασχολούν. Ξεκινώντας από βιώματα του Στ. Ζουμπουλάκη, τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων, τις σπουδές, τα πρώτα διαβάσματα η συζήτηση περνά στην εμπειρία της διδασκαλίας, στη διεύθυνση, για πολλά χρόνια, της Νέας Εστίας, και στα δύο ιδρύματα των οποίων είναι σήμερα επικεφαλής: Τον Άρτο Ζωής και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Σειρά παίρνουν ζητήματα γενικότερα και μεγάλα, όπως η αρρώστια και ο πόνος, η πίστη και η θρησκεία, ο εβραϊσμός και ο αντισημιτισμός, η πολιτική, η λογοτεχνία.
Οι συζητητές αναφέρονται σε προσωπικότητες γοητευτικές, όπως ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και άλλοι.
Οι απόψεις τους διαφέρουν, πολλές φορές αρκετά, άλλωστε, όπως λέει ο Στρατής Μπουρνάζος στον πρόλογο, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες έπαιξαν κομβικό ρόλο στη συζήτηση. Όμως, ακόμη και ο τρόπος, με τον οποίο οι δύο συνομιλητές χειρίζονται τις διαφορές, είναι απολαυστικός, κρατά ζωντανή τη συζήτηση και την εμπλουτίζει. Ο αναγνώστης θα αντλήσει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και ένα σπάνιο μάθημα διαλεκτικής σκέψης και αντιμετώπισης διαφωνιών, και θα απολαύσει τον λόγο που κυλάει σαν γάργαρο νερό, με μια εξαιρετική ακρίβεια, ωστόσο, χωρίς ούτε μία λέξη περιττή.
Την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 19.30, στη βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου Πολιτιστικού Κέντρου Αγριάς. Συντονίζει η Κ. Πορφυρογένη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το