Τοπικά

Εγκαίνια Κέντρου Ημέρας Διασύνδεσης Νόσου Αλτσχάιμερ με τους ΟΤΑ – Σήμερα ο συμβολικός περίπατος μνήμης

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του νέου ειδικού Κέντρου Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου με τους ΟΤΑ, πράξη η οποία υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον χώρο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Βόλου.

Μπορεί η πανδημία να άλλαξε τα σχέδια, αλλά το πρόγραμμα θα υλοποιήσει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των επαγγελματιών σε θέματα άνοιας, την οργάνωση ομάδων ειδικής ενδυνάμωσης, τους προληπτικούς ελέγχους μνήμης, αλλά και την υποστήριξη φροντιστών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου κ. Νικόλαος Βενέτης τόνισε πως «με καθυστέρηση μηνών, λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια του νέου ειδικού Κέντρου Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου με τους ΟΤΑ».
Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η στήριξη των ανθρώπων με άνοια ή Αλτσχάιμερ κ.λπ. με τις δομές των ΟΤΑ, πρόγραμμα που λειτουργεί και συμβουλευτικά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι κ.κ. Ευαγγελία Μπαχλαβά, νευρολόγος, Κωνσταντίνα Αποστολίνα, ψυχολόγος, και Αίγλη Τσιαμασφύρη, κοινωνική λειτουργός.

Όπως τονίστηκε, «ο αρχικός στόχος ήταν σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες σε θέματα άνοιας, να οργανωθούν ομάδες ειδικής ενδυνάμωσης, να πραγματοποιηθούν προληπτικοί έλεγχοι μνήμης, αλλά και να υποστηριχθούν οι φροντιστές. Επειδή αυτές οι μονάδες και δομές έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας, η προσπάθεια είναι να μεταφερθούν όλα αυτά σε άλλες μονάδες υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα Κέντρα Κοινότητας, τα ΤΟΜΥ».

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, που διεθνώς έχει οριστεί η 21η Σεπτεμβρίου, η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, θα πραγματοποιήσει συμβολικό περίπατο μνήμης, σήμερα Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ., με έναρξη από την οδό Τοπάλη 7 -Δημητριάδος έως τον Άγιο Νικόλαο.

Επίσης στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις:
-Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, στις 22/9 και ώρα 17.30, στον χώρο της Μονάδας, στην οδό Τοπάλη 7 – Ιάσονος.
-«Ευτράπελες Ιστορίες για Πονηρές Γριές» με την κ. Μάρω Αισώπου, στις 23/9 και ώρα 10.00, στον χώρο της Μονάδας, στην οδό Τοπάλη 7 – Ιάσονος.
-«Τραγούδια από το Χθες», με τον κ. Στ. Μάινο, στις 24/9 και ώρα 10.30, στον χώρο της Μονάδας, στην οδό Τοπάλη 7 – Ιάσονος.
Πληροφορίες στο τηλ. 2421 0 31227 και τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας κατά της Covid -19.
Να σημειωθεί πως η Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου εξυπηρετεί στο Οικοτροφείο 15 άτομα, τα οποία διαμένουν σταθερά στη Δομή, και 2-4 άτομα με μικρή χρονική διάρκεια, ενώ στο Κέντρο Ημέρας σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται από 10-15 έως 30-40 άτομα.
Η Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου (ΕΕΝΑΣΔ) δραστηριοποιείται από το έτος 1998 στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας (Alzheimer, άνοια, κ.ά.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το