Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης με εργόχειρα δημιουργήματα από Μικρασιάτισσες και Θρακιώτισσες

Εκθέματα εργόχειρα, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από γυναίκες Μικρασιάτισσες και Θρακιώτισσες τόσο στις αλησμόνητες πατρίδες, όσο και στα προσφυγικά σπίτια του συνοικισμού Νέα Ιωνία, «κοσμούν» για λίγες μέρες το Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Ευαγγελίστριας. Η έκθεση μικρασιατικού εργόχειρου με τίτλο «Δαντέλες και Κεντίδια» εγκαινιάστηκε χθες από την Εστία Μικρασιατών «Ίωνες», στο πλαίσιο του ενιαίου συλλογικού προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία είναι ουσιαστικά και η αρχή των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που θα διαρκέσουν όλο το 2022.
Ο σεβασμιότατος τόνισε πως οι ετήσιες εκδηλώσεις έχουν τον σκοπό να υπενθυμίσουν σε όλους τα γεγονότα. «Γεγονότα που μας διδάσκουν και που μας θλίβουν, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν πόσο πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη και κυρίως να διατηρούμε την ενότητά μας», επισήμανε, για να προσθέσει πως «σκοπός επίσης είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε σε αυτά τα 100 χρόνια από τους Μικρασιάτες αδελφούς μας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος μίλησε «για έναν πολιτισμό που αναδεικνύει αυτό που έχουμε οι Έλληνες, δηλαδή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ζυμωμένοι πλέον με την Ορθοδοξία, μια πολιτισμική παρουσία που σημαίνει ελευθερία, σέβεται το πρόσωπο του ανθρώπου και φέρνει την ειρήνη στους ανθρώπους».
Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ελπίδα πως «αυτά τα μηνύματα θα κυριαρχήσουν τη φετινή χρονιά, που τα έχουμε και τόση ανάγκη, γιατί, δυστυχώς, οι άνθρωποι ξεχνούν, οι πόλεμοι επανέρχονται και οι νέες γενιές πρέπει να πάρουν παραδείγματα για να χαράξουν και πάλι έναν δρόμο ειρήνης».
«Πάντοτε θα κυριαρχούν η σύνεση και η ειρήνη στους ανθρώπους, μετά από τις ταλαιπωρίες που υφίστανται, όταν κυριαρχούν πάθη, αδυναμίες και κυρίως όταν απολυταρχικά καθεστώτα θέλουν να επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους» κατέληξε ο μητροπολίτης Δημητριάδος.


Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» κ. Άννα Πετσιάβα Παπανικολάου στον χαιρετισμό της ανέφερε πως «η Εστία «Ίωνες» τιμάει τις γυναίκες της προσφυγιάς που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Ιωνίας και τη Μικρασιάτισσα γυναίκα που έφερε μαζί της τον πολιτισμό», συμπληρώνοντας πως η έκθεση «Δαντέλες και κεντίδια» διατηρεί «ζωντανή» την ιστορική μνήμη.
Αρκετά εκθέματα μετρούν παραπάνω από έναν αιώνα ζωής, ενώ σε κάποια μαξιλάρια είναι κεντητή η χρονολογία δημιουργίας τους, αλλά και τα αρχικά ή τα ονοματεπώνυμα των δημιουργών τους, με ορισμένα να χρονολογούνται από το 1870.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου, 5 μ.μ. – 8 μ.μ. τις καθημερινές και Σάββατο-Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το