Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης με έργα θεραπευόμενων από τις δημιουργικές ομάδες του “ΚΗΠΟΣ”

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης «10 Χρόνια Μιλάμε Εν-τέχνως» με έργα των θεραπευόμενων από τις δημιουργικές ομάδες του Κέντρου Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. της ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και των 10+1 χρόνων λειτουργίας του Κ.Η.Π.Ο.Σ. με την έμπνευση και την επιμέλεια να ανήκει στην κ. Βάια Μπεκιώτη, κεραμίστρια-εκπαιδεύτρια, η οποία ανήκει στο προσωπικό του Κ.Η.Π.Ο.Σ. από την αρχή της λειτουργίας του.


Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα και δημιουργίες των θεραπευόμενων του Κ.Η.Π.Ο.Σ. από πηλό, χαρτί, γυαλί, γύψο, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, πέτρα και άλλα και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας από 17.00 έως 21.00.

Η κ. Παναγιώτα Ποτουρίδου, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ, τόνισε ότι «η έκθεση γίνεται για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας ΚΗΠΟΣ με όλα τα έργα να ανήκουν στους θεραπευόμενους, οι οποίοι συμμετέχουν ή συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης».
Η ίδια ανέφερε ότι «οι άνθρωποι αυτοί έρχονται σε εμάς, διότι πάσχουν από κάποια χρόνια ψυχική νόσο και πέρα από τη θεραπεία τους, παίρνουν μέρος στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης με σκοπό να βοηθηθεί η θεραπεία τους».


Η κ. Ποτουρίδου εξήγησε ότι μέσα από την ασθένεια αυτά τα άτομα αδρανοποιούνται πολύ συχνά και χάνουν όλες τις άλλες ευκαιρίες που είχαν στη ζωή, όπως τη λειτουργικότητά τους, σταματούν τη δουλειά τους, τα χόμπι τους, τις σπουδές τους, οπότε μέσα από το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ ξαναβρίσκουν κάποια άλλου είδους ενδιαφέροντα. «Μέσα από αυτά τα ενδιαφέροντα μπορούν να νιώσουν ξανά παραγωγικοί, δημιουργούν, παίρνουν αυτοπεποίθηση, αποκτάνε ένα κίνητρο και ένα νόημα, ώστε να προσπαθούν και να ξεφύγουν από την ασθένεια» τόνισε η ίδια.


Από την πλευρά της η κεραμίστρια-εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ της ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε, σημείωσε πως «με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου, διοργανώσαμε μία επετειακή έκθεση 10ετίας με έργα αποκλειστικά από θεραπευόμενους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια παίρνουν ή έπαιρναν μέρος στις δημιουργικές ομάδες, τις οποίες συντόνιζα».

Το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ είναι δομή του φορέα ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε., ένας φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στον Βόλο με τρεις δομές. Εκτός από το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ, άλλη δομή είναι το Οικοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται 15 άνθρωποι με 24ωρη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, ενώ η τρίτη δομή είναι το Προστατευόμενο Διαμέρισμα, στο οποίο μένουν 4 ενήλικες, με μικρή εποπτεία από θεραπευτικό προσωπικό, αποτελώντας το τελευταίο στάδιο για την αυτόνομη διαβίωση.
Σήμερα είναι εγγεγραμμένα περίπου 50 άτομα και κάθε μέρα 15 άτομα κάνουν ατομικές θεραπείες, συμμετέχουν στις θεραπευτικές ομάδες και στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το