Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης «#Φύση, #Nature, #Natura, #Natuur, #Naturaleza» στο Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια

 

Εγκαινιάζεται στις 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Πινακοθήκης Χρ. Ζώγια, η έκθεση «#Φύση, #Nature, #Natura, #Natuur, #Naturaleza» με τη συμμετοχή της ζωγράφου – art therapist Μαριάννας Tatini Μωραΐτου και της συντηρήτριας αρχαιοτήτων με εξειδίκευση στα ψηφιδωτά Ευφροσύνης Zia Γεωργιάδου.
Είναι μια έκθεση αφιερωμένη στην ομορφιά της φύσης, ως μια παρότρυνση για την αλλαγή της σχέσης μας μαζί της. Στη σημερινή εποχή που η φύση απαξιώνεται και καταστρέφεται, η τέχνη αποτελεί μια μικρή όαση, έναν τρόπο ευαισθητοποίησης για τον άνθρωπο και τις πράξεις του. Η προστασία της φύσης, η αποκατάστασή της και η συμβολή μας στην πραγματοποίησή τους, είναι απαραίτητη. Η μόλυνση του αέρα, των υδάτων, του εδάφους και τέλος η κλιματική αλλαγή, είναι τα κομμάτια που συνδιάζονται στο παζλ της καταστροφής. Χρειάζεται να το παρατηρήσουμε, να το συνειδητοποιήσουμε και να λάβουμε την απαιτούμενη δράση για την αλλαγή που τόσο χρειαζόμαστε.
Τα εκθέματα της ζωγραφικής και του ψηφιδωτού αποτυπώνουν στιγμές ενσυναίσθησης μαζί της και αποδεικνύουν ότι κάθε είδους τέχνη, όταν εμπνέεται από τη φύση, έχει κάτι κοινό: Τη ζωντάνια, την φρεσκάδα και την ομορφιά.
Οι δύο εικαστικοί που συμμετέχουν έχουν καταγωγή από τον Βόλο και έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της φύσης τα τελευταία χρόνια σε διάφορες εκθέσεις στην Αθήνα, στον Βόλο και στο εξωτερικό.
Η Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου είναι ζωγράφος και εναλλακτική θεραπεύτρια. Σπούδασε ζωγραφική στον Βόλο στο Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο Βόλου με τον Π. Θεολόγου και στην Αθήνα στην Άποψη του Βρ. Τσούχλου. Έκανε σπουδές θεραπευτικής ζωγραφικής στην Ινδία στο Osho Multiversity. Ο κύκλος της ζωής, τα ψυχογραφικά πορτρέτα, η φύση και οι εναλλαγές της αποτελούν την κύρια θεματογραφία της. Χειρίζεται αφαιρετική γραφή, δίνοντας έμφαση στη χειρονομιακή χρήση του χρώματος και στις ρυθμικές εναλλαγές θερμής και ψυχρής χρωματικής κλίμακας. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε 23 ατομικές και 37 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο και Ινδία. Πίνακές της ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Αμερική, Ολλανδία και Ελλάδα.
H Ευφροσύνη Zia Γεωργιάδου σπούδασε στο ΙΕΚ Δήμου Βόλου συντήρηση αρχαιοτήτων και ασχολείται με την τέχνη του ψηφιδωτού εδώ και 15 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού και μοντέρνου ψηφιδωτού στην Ελλάδα από Έλληνες δασκάλους Olga Goulandris και Νίκο Τόλη και δασκάλους του εξωτερικού Julio Μenossi, Susanne Spahi, Liliana Waisman και Marco de Luca.
Η εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Αλεξάνδρα Σάββα, πτυχιούχο του Τμήματος Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις με λογοτεχνία, ποίηση, art therapy και εργαστήρια εικαστικών για παιδιά.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων κ. Έλενα Αντωνοπούλου.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βόλου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών και το Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια. Επίσης, ευχαριστούμε για την υποστήριξη το Σωματείο Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου και τον Πρώτο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου.
Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 15 Μαρτίου.
Ωράριο λειτουργίας Τετάρτη, Παρασκευή 1800 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 13.00.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επίσκεψη μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, μαθητές απ’ όλες τις τάξεις του Μουσικού Σχολείου Βόλου…

7 Φεβρουαρίου 2024

Αντιδράσεις πολιτών για την εγκατάσταση κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα στον Βόλο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκατάσταση κεραίας κινητής και δορυφορικής τηλεφωνίας σε ταράτσα πολυκατοικίας στην Αθ.…

7 Φεβρουαρίου 2024

Ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τον πρίγκιπα Χάρι και αποσύρθηκε στην εξοχική του κατοικία – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ο πρίγκιπας Χάρι είχε χθες την πρώτη του συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον βασιλιά…

7 Φεβρουαρίου 2024

Σήμερα κι αύριο στον Βόλο ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού…

7 Φεβρουαρίου 2024

Εξοικονομώ 2023: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιους αφορά

Σήμερα Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα https://exoikonomo2023.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον β’…

7 Φεβρουαρίου 2024

Τραυματίστηκε μαθητής Γυμνασίου από πτώση σοβά στο κεφάλι του

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον ελαφρύ τραυματισμό του γιου του από πτώση σοβά στο…

7 Φεβρουαρίου 2024