Πολιτισμός

Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής της Δόμνας Ξηρακιά στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» διοργανώνει αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Δόμνας Ξηρακιά, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.
Η Δόμνα Ξηρακιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Μαθήτευσε στη Σχολή Εργοδηγών Δομικών Έργων και εργάστηκε σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Εδώ και μια δεκαετία, η αγάπη της για τη ζωγραφική και την αγιογραφία την οδήγησε να ασχοληθεί με την τέχνη, αρχικά ως αυτοδίδακτη και κατόπιν παρακολουθώντας μαθήματα δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους, όπως την εικαστικό Αγγελική Κούρκουλου και τους αγιογράφους Έφη Τσουβάρα και π. Στυλιανό Τσιρέμπολο.
Με τη χρήση ποικίλων τεχνικών, αντλεί τη θεματολογία για τους ζωγραφικούς πίνακές της από το φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό καταγράφεται από την ανθρώπινη ματιά, ενώ έχει μελετήσει εκτενώς και την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής.

Για την αγιογράφηση των εικόνων μένει πιστή στη γνήσια βυζαντινή τεχνική, με χρήση χρωμάτων από φυσικά πετρώματα και φυσικά υλικά που προετοιμάζει η ίδια στο εργαστήριό της, τιμώντας έτσι τη μακρά ιστορία της ιερής αυτής τέχνης.
Μετράει συμμετοχές σε πλείστες ομαδικές εκθέσεις αγιογραφίας και ζωγραφικής με την ομάδα εικαστικών «Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών ΔΙΩΝΗ», τη Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού, στον Βόλο, στο Πνευματικό Κέντρο Μηλίνας Ν. Πηλίου και στο Πνευματικό Κέντρο Βυζίτσας Ν. Πηλίου, ενώ πρόσφατα συμμετέχει με δύο έργα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Τέχνης.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Αμερική, ενώ αγιογραφίες της κοσμούν εκκλησίες του Ν. Πηλίου, της Κρήτης και της Θεσσαλίας.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 19/7 έως 26/7 και ώρες 7 μ.μ. – 9 μ.μ., με απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του Covid-19.
Όσοι παρευρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τις αγαπημένες μουσικούς Χριστίνα Κουλάκου και Φρόσω Γαρδικλή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το