Τοπικά

΄Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου στο Καζανάκι (photos)

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση για το νέο μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Καζανάκι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και απόγονοι των εκτελεσμένων, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Θανάση Βογιατζή, προέδρου του Δ.Σ. παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που νίκησαν τον θάνατο, για να θριαμβεύσει η ζωή. Που με την ηρωική τους δράση μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες αποτελεί πηγή έμπνευσης, κουράγιου, δύναμης, περηφάνιας αλλά και διδαγμάτων για την πάλη του σήμερα».

Ακολούθησε ο ζωγράφος – εικαστικός, Κώστας Κομνηνός, που παρουσίασε το έργο του, τονίζοντας το μεγαλείο της στάσης των κομμουνιστών μπροστά στο απόσπασμα που αποτελεί πηγή έμπνευσης, στοχασμού για το σήμερα, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στη στάση της γυναίκας απέναντι στα πρότυπα που καλλιεργεί το σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «η μικρή αγωνίστρια που ζήτησε να φορέσει τα καλά της για να αντικρύσει το θάνατο όμορφη, είναι η “Γυναίκα”».


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας και της προσφοράς των 127 κομμουνιστών και αγωνιστών, που εκτελέστηκαν εδώ την περίοδο 1947-1949, ποτίζοντας με το αίμα τους τον βράχο του Σαρακηνού.
Ήταν το τίμημα που πλήρωσαν οι κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας απ’ τους ξένους φασίστες κατακτητές, αλλά που δε σταμάτησαν εκεί. Αγωνίστηκαν για να διώξουν και τους ντόπιους δυνάστες του λαού. Αμφισβήτησαν την εξουσία της αστικής τάξης. Στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα της εργατικής τάξης, διεκδικώντας να χτίσουν μια κοινωνία ελεύθερη, δίχως εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια και πολέμους, μια κοινωνία σοσιαλιστική-κομμουνιστική».

Η εκδήλωσε έκλεισε σε συγκινητική ατμόσφαιρα με το προσκλητήριο νεκρών και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το