Ελλάδα

Εφυγε σε ηλικία 100 ετών το στέλεχος της Αριστεράς, Πάνος Δημητρίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 χρονών ο Πάνος Δημητρίου, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, με φυλακίσεις, εξορίες και διώξεις από τη δικτατορία του Μεταξά, αλλά και περιπετειώδεις δραπετεύσεις.

Υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ενιαίου ΚΚΕ, ήταν από τους πρωταγωνιστές της διάσπασης του 1968 και έτσι πέρασε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Τα τελευταία χρόνια ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου και αναφέρεται στην πορεία του και τη συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στη 1 μετά το μεσημέρι, στη Θέρμη.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Βουλής για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου:

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την απώλεια του Πάνου Δημητρίου, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, και τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους του. Στην κηδεία του παλαίμαχου αγωνιστή ο κ. Βούτσης θα καταθέσει στεφάνι.

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Πάνος Δημητρίου υπήρξε μια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα», σημειώνει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους οικείους και τους συντρόφους του.

«Με τους αγώνες του, τη στάση ζωής του, την πολύτιμη σκέψη του, συνέβαλε αποφασιστικά στη θεμελίωση και την εδραίωση του ανανεωτικού κομμουνιστικού ρεύματος στη χώρα μας, και μας αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη», αναφέρει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει για τον Πάνο Δημητρίου, ότι ήταν «μια από τις σημαντικότερες μορφές της ανανεωτικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας».

«Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κομμουνιστής από τα εφηβικά του χρόνια, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1933, σε ηλικία 16 ετών. Διώχθηκε, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, ήδη από την εποχή της μεταξικής δικτατορίας. Το 1938 εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, όπου παρέμεινε ως το 1941. Το 1941 εξορίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά στην Ακροναυπλία. Την Πρωτοχρονιά του 1944, μετά την απόδραση από την Κέρκυρα, αναλαμβάνει υπεύθυνος της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ενιαίου ΚΚΕ. Μετά την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Βουκουρέστι, το 1968, ηγήθηκε της ανανεωτικής πτέρυγας, αρχικά στο εξωτερικό και μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα, το 1974, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού, ως μέλος της ΚΕ και του ΕΕ. Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ενεργός στο χώρο της Αριστεράς, από τις γραμμές του Συνασπισμού, “αμετανόητος και αδιόρθωτος”.

Τις πολύτιμες σκέψεις, τις εμπειρίες του και την κριτική του ματιά για το κομμουνιστικό κίνημα τις κατέγραψε στα δυο βιβλία του. Η διάσπαση του ΚΚΕ (1975) και Εκ βαθέων (1997)».

Συλλυπητήρια από τον γραμματέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα:

Βαθιά θλίψη για την απώλεια του ιστορικού στελέχους του κομμουνιστικού κινήματος και της Ανανεωτικής Αριστεράς, Πάνου Δημητρίου, που έφυγε σήμερα έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

Τονίζει ότι «ο Πάνος Δημητρίου οργανώθηκε στις γραμμές της Αριστεράς από την εφηβική του ηλικία και παρέμεινε μέχρι τέλους συνεπής στις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκε μέσα από την πολυετή και πολυσύνθετη δράση του».

«Για όλους μας θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνέπειας, ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας», σημειώνει.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το