Τοπικά

Έφυγε από τη ζωή Βολιώτης της Νέας Υόρκης “Θ”

penthos

Ένας αγωνιστής της ζωής, που ξενιτεύτηκε νεαρός από την πατρίδα του στη Ν. Υόρκη, έφυγε από τα εγκόσμια πριν λίγες ημέρες. Ο Γιώργος Λεμονής από τη Σκόπελο, ξενιτεμένος για μισό αιώνα περίπου στην αμερικανική μεγαλούπολη, έφυγε από κοντά μας, γεμίζοντας θλίψη όσους τον γνώριζαν.
Αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Πέγκυ και την νιόπαντρη κόρη του Αργυρώ, ο Γιώργος, γνωστός και ως ο Αμερικανός, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από ανίατη ασθένεια, την οποία πάλεψε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από φτωχή οικογένεια της Σκοπέλου ο Γιώργος μπάρκαρε νεαρός σε καράβι, αναζητώντας μια διέξοδο στη ζωή του. Κάποια μέρα το καράβι «έπιασε» στο λιμάνι της Ν. Υόρκης, όπου ο Γιώργος αποβιβάστηκε παράνομα και με την βοήθεια συγγενών και συμπατριωτών του ξεκίνησε την αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου.
Ήταν στη δεκαετία του ’60, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας ξενιτεύονταν στην Αμερική, ψάχνοντας μια άλλη ζωή, μακριά από τη μιζέρια της πατρίδας.
Παράνομος μετανάστης στην αρχή ο Γιώργος, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες αγωνίστηκε για τον επιούσιο, κάνοντας διάφορες δουλειές, μέχρι που βρήκε αυτή που του ταίριαζε. Ελαιοχρωματιστής. Άρχισε να βάφει κτίρια, ιδιωτικά στην αρχή, δημόσια αργότερα, μέχρι που καθιερώθηκε και έγινε εργολάβος.
Έχοντας μέσα του το μικρόβιο του πολυμήχανου Έλληνα, ο Γιώργος πέτυχε να γίνει αυτό που χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας ψάχνουν σήμερα πέραν του Ατλαντικού. Να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία και να φτιάξει τη ζωή του. Παντρεύτηκε, έφτιαξε οικογένεια και έδινε πάντα το «παρών» στις δραστηριότητες της ελληνικής ομογένειας, μην ξεχνώντας την πατρίδα.
Ενσαρκώνοντας το πνεύμα του Έλληνα της διασποράς ο Γιώργος Λεμονής ευτύχησε να χαρεί την κόρη του Αργυρώ επιστήμονα. Αλλά ο Χάρος τον περίμενε, σα να ζήλεψε την ικανότητά του να τα φέρνει βόλτα στη ζωή. Τον προσέβαλε ο καρκίνος, που τον έστειλε τελικά στον άλλο κόσμο πριν λίγες ημέρες. Κηδεύτηκε στη Ν. Υόρκη, που τόσο αγάπησε και όπου έζησε, λίγες μόλις ημέρες μετά τον γάμο της κόρης του… Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκέπασε τον συμπατριώτη μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το