Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης της Πελοποννήσου Σπύρος Δούκας

Συγκίνηση σκόρπισε στην Πάτρα ο θάνατος του πρώην εκδότη της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, Σπύρου Δούκα. H είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εγκατέλειψε τα εγκόσμια ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, έχοντας διανύσει μια σημαντική πορεία και μια πολυσχιδή δράση.

Ο Σπύρος Δούκας, μαζί με τη σύζυγό του Νανά, ήσαν εκδότες της εφημερίδας “Πελοπόννησος” για 25 ολόκληρα χρόνια από το 1986 έως το 2011. Παράλληλα, υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος και ενεργός πολίτης της Πάτρας, από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων και είχε βραβευτεί για την προσφορά του στον περιφερειακό τύπο, όπου άφησε τη σφραγίδα του. Επίσης, είχε διατελέσει και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ ήταν και επίτιμο μέλος της Φιλαρμονικής. Με τη σύζυγό του, δημιούργησαν το ίδρυμα “Λήδας, Νανά και Σπύρου Δούκα”, στη μνήμη της κόρης τους, το οποίο προσέφερε πλειάδα υποτροφιών σε νέες και νέους.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Δούκας
Ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα παρασημοφορήθηκε. Ακολούθως, μετά την στρατιωτική του θητεία, πήγε στην Αθήνα για δουλειά.
Αρχικώς εργάσθηκε σε διαφημιστική εταιρεία. Συνέδεσε τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του με τη ΔΕΗ, στην οποία υπήρξε διευθυντικό στέλεχος.
Μαζί με τους φίλους του, την Αποκριά του 1954, επισκέφθηκαν την Πάτρα για να διασκεδάσουν στο Καρναβάλι. Εκεί, σε κοινή παρέα φίλων (ανάμεσά τους και ο Μουλάς της ΒΕΣΟ, ο Δ. Συνοδινός, εξ απορρήτων του Γεωργίου Παπανδρέου κ.ά.), γνώρισε για πρώτη φορά τη Νανά Φραγκοπούλου. Λίγες μέρες μετά, η ίδια παρέα των Πατρινών ταξίδεψε για αναψυχή στην Αθήνα, συνηθιζόταν, όπως ανέφερε ο Σπ. Δούκας, να πηγαίνουν Πατρινοί στην πρωτεύουσα μετά την καρναβαλική περίοδο.

Τότε συναντήθηκε και πάλι με τη Νανά. Όταν του σύστησαν, είπε «Ναι, τη θυμάμαι, την είχα δει στο Καρναβάλι της Πάτρας». Την ίδια μέρα πήγαν μαζί σινεμά, η ιστορία τους είχε ξεκινήσει… Δύο χρόνια μετά, το 1956, ακολούθησε ο γάμος τους.
Μετά το γάμο του με τη Νανά Δούκα, μπήκε στην οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναλαμβάνοντας αρχικά την ευθύνη των οικονομικών υποθέσεων του εκδοτικού οργανισμού.Από το 1986 ως το 2011 ανέλαβε την έκδοση της ιστορικής και μακροβιότερης εφημερίδας της Ελλάδας, μαζί με την σύζυγό του.

Το 1987 ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας. Επί των ημερών του, μέχρι και το 2011, η «Πελοπόννησος» γνώρισε μεγάλη επιτυχία, στον περιφερειακό και εθνικό Τύπο. Με τη σύζυγό του δημιούργησαν το 2000, το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», στη μνήμη της κόρης τους, με σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά παντός είδους κοινωφελών υπηρεσιών προς την πατραϊκή κοινωνία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» στήριξε δεκάδες φορείς.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το