Αθλητισμός

Έφυγαν σοφότεροι από την εκδήλωση της Νίκης

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε η Νίκη. Πιο συγκεκριμένα διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Ποδόσφαιρο και συναίσθημα» έχοντας κεντρικό ομιλητή τον Στάικο Βεργέτη. Το «παρών» έδωσαν τα παιδιά της «κυανόλευκης» Ακαδημίας, του Αθλητικού Κολεγίου, της ομάδας Κ17 καθώς και άλλων ομάδων, οι προπονητές τους και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές.
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με ενδιαφέρον τον προπονητή της Νίκης να επισημαίνει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο συστήματα και τακτική, αλλά πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ψυχολογία και το συναίσθημα των αθλητών. Ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση βίντεο, ενώ τα παιδιά υπέβαλαν αρκετά ερωτήματα στον 43χρονο προπονητή, ο οποίος πρόθυμα απάντησε σε όλα. Επομένως όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έφυγαν σοφότεροι από την αίθουσα.

Ο κ. Βεργέτης μίλησε στον Blue Heart FM για τη συγκεκριμένη διάλεξη δίνοντας πολλές λεπτομέρειες. Αναλυτικά μίλησε για τα εξής θέματα:

Για την εκδήλωση της Νίκης: «Η εκδήλωση αφιερώνεται σε πρώτη φάση στα παιδιά, σε δεύτερη φάση στους προπονητές και σε τρίτη φάση στους γονείς. Είναι το τρίπτυχο «παιδί-προπονητής-γονέας», οι οποίοι πρέπει να διαχειριστούν τα συναισθήματα που αναπτύσσονται μέσα από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Η εκδήλωση περιείχε κάποια βίντεο από αγώνες, τα οποία όμως δεν περιέχουν τακτικά θέματα ή οδηγίες προς τους ποδοσφαιριστές. Αφορούσαν την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα που πρέπει να φτιάξουν τα παιδιά πάνω στο ποδόσφαιρο.

Υπήρχαν βίντεο που αφορούσαν τη φύση και πόσο έξυπνα τη διαχειρίζονται τα ζώα, κάτι που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να το κάνουμε τόσο ιδανικά, ώστε να έχουμε μια ομαδική προσπάθεια και να την κάνουμε επιτυχημένη. Άλλα βίντεο ασχολούνται με τους γονείς και στο πόσο στηρίζουν ή δεν στηρίζουν και κάποιες φορές καταστρέφουν τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Είναι κάποια πράγματα ενδεικτικά που βάζουν προβληματισμό σε όλους όταν πάνε σπίτι τους.

Δεν θα πω ότι είναι μάθημα ακριβώς. Αυτό που θέλω να πω ότι είναι ο καθένας θα κουβαλήσει έναν προβληματισμό μέσα του. Πχ ένας θα πει «ευτυχώς αυτό δεν το έχω κάνει και χαίρομαι» ή κάποιος άλλος θα πει «δυστυχώς αυτό το έχω κάνει και πρέπει να το κόψω». Για ό,τι προβληματιστεί ο καθένας, είναι το κέρδος της διάλεξης.

Για τα οφέλη στους προπονητές: «Θα ήθελα να βάλω στο μυαλό του προπονητή τη συναισθηματική φόρτιση και το συναισθηματικό βάρος που νιώθουν τα παιδιά κάποιες φορές όταν παίζουν. Εμείς οι προπονητές κάποιες φορές, επειδή ασχολούμαστε με τακτικά θέματα, αδιαφορούμε για όλη αυτή την ψυχολογική πίεση που νιώθουν τα παιδιά. Ένα παιδί ξυπνά στις 7 το πρωί και μέχρι τις 10-11 το βράδι είναι σαν… αυτόματο. Ένα παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί συναισθηματικές φορτίσεις που δέχεται στο ποδόσφαιρο. Είναι το ερέθισμα που πρέπει να δώσουμε εμείς οι προπονητές στα παιδιά που τραβούν ένα «λούκι» ψυχολογικό».

Για το κέρδος που θα αποκομίσουν τα παιδιά: «Το παιδί θα προβληματιστεί με κάποια πράγματα. Θα σκεφτεί κάποια βιώματα που έχει ζήσει εκείνη τη στιγμή και θα δει τι έπραξε σωστά και τι όχι. Ό,τι «ζουμί» βγάλει από αυτό, είναι το κέρδος της διάλεξης. Έτσι θα είναι πιο πολύ έτοιμο συναισθηματικά για να διαχειριστεί καταστάσεις στο γήπεδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το