Κόσμος

«Έφτιαξα το μπουρκίνι για να δώσω αυτοπεποίθηση και ελευθερία στις γυναίκες»

bourkini

Οι γαλλικές αρχές έχουν παρεξηγήσει το λόγο που δημιουργήθηκε το μπουρκίνι δήλωσε η γυναίκα που το εμπνεύστηκε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην μετατραπεί σε σύμβολο διαίρεσης.

Τα σχόλιά της έρχονται εν μέσω διεθνούς κατακραυγής μετά την απαγόρευση της χρήσης του από τους δημάρχους των Καννών, του Villeneuve-Loubet και του Σίσκο, που υποστήριξαν πως το μπουρκίνι, που αφήνει μόνο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια ακάλυπτα, αψηφά τη γαλλική νομοθεσία για αντιτίθεται στον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας. Τη λίστα συμπλήρωσε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δηλώνοντας πως το μπουρκίνι είναι μια «πρόκληση», που υποστηρίζει το ισλαμικό κράτος.
Οι φωτογραφίες μίας γυναίκας που ένοπλοι αστυνομικοί την διατάζουν να βγάλει το μπουρκίνι σε παραλία, συγκλόνισαν τον κόσμο.
«Έχουν παρεξηγήσει την έννοια του μπουρκίνι» δήλωσε η σχεδιάστρια του μαγιό, Αχέντα Ζανέτι, προσθέτοντας πως ο καθένας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του, μπορεί να το φορέσει.
«Ελπίζω να κατανοήσει ο κόσμος ότι δεν συμβολίζει κάτι – πως ο καθένας μπορεί να το φορέσει, δεν είναι κάτι που βλάπτει με οποιονδήποτε τρόπο».

Με τον ήλιο και το σέρφινγκ ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αυστραλιανής ζωής, η Ζανέτι σχεδίασε το μαγιό το 2004, ώστε οι μουσουλμάνες γυναίκες, που επιλέγουν να το φορούν, να μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη θάλασσα και άλλα σπορ.

«Το μπουρκίνι σχεδιάστηκε για να παρέχει ελευθερία, ευελιξία και εμπιστοσύνη. Σχεδιάστηκε για να ενταχθεί στην αυστραλιανή κοινωνία» δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη με το ίδρυμα Thomson Reuters από το Σίδνεϊ.
Η Ζανέτι δηλώνει έκπληκτη που το μπουρκίνι έχει προσελκύσει τόση προσοχή, δεδομένου ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό στην Αυστραλία.

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Συρία ή την Ιταλία» είπε αναφερόμενη στον χθεσινό σεισμό. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα κομμάτι ύφασμα είναι πιο σημαντικό από όλα αυτά τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα;» δήλωσε η γεννημένη στο Λίβανο, Ζανέτι.

«Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τιμωρούνται επειδή φορούν κάτι που αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την υγεία και την απόλαυση;».

Η Ζανέτι, η οποία ζει στην Αυστραλία για περισσότερα από 40 χρόνια, το σχεδίασε βλέποντας την ανιψιά της, που είχε αποφασίσει να φορά χιτζάμπ, πάλευε να βρει ελαφρά ρούχα για τα σχολικά παιχνίδια.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το