Τοπικά

Ευθύνες στη δημοτική αρχή Βόλου για την αναστάτωση μετά το ΦΕΚ του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος της πόλης μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κατέθεσαν οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοιΒόλου Ελ. Ανδρέου- Μεϊκοπούλου, Ι. Αποστολάκης, κ. Γαργάλας, Μ. Δραμητινός, Φ. Κοκκινάκη, Γ. Μολοχίδης.

Οι «έξι» αποδίδουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για το γεγονός οτι δεν προβλέφθηκαν, ούτε και αναφέρονται στο ΦΕΚ οι μεταβατικές εκείνες διατάξεις, που θα ήταν αυτονόητα απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της πόλης μέχρι την εκπόνηση των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών και που θα όριζαν επακριβώς την κάθε νέα συνθήκη, ανά περιοχή και αντικείμενο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν:
Είναι γνωστή η τεράστια αναστάτωση που προκλήθηκε με την δημοσίευση στο ΦΕΚ 237/04-11-2016 του νέου ΓΠΣ Βόλου και ειδικότερα στο θέμα των μεταβατικών διατάξεων που αφορά σε μια πλειάδα ζητημάτων, που με τη σειρά τους αφορούν άμεσα στη ζωή της πόλης, στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο σύνολο του τεχνικού κόσμου. Είναι δεδομένο ότι το ΓΠΣ Βόλου και το κάθε ΓΠΣ δίνει τις κατευθύνσεις της εξέλιξης και ανάπτυξης της πόλης για τα επόμενα τριάντα τουλάχιστον χρόνια. Αυτό ήταν και το πραγματικό αντικείμενο των συζητήσεων που προηγήθηκαν, σε έναν συμπιεσμένο είναι αλήθεια χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως άλλωστε συνηθίζει η Δημοτική Αρχή) και ψηφίστηκαν με παρεμβάσεις της τελευταίας ώρας, χωρίς ουσιαστικές τεκμηριώσεις. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που το είχαμε καταψηφίσει.
Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις των παρατάξεων, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε το προτεινόμενο από τους μελετητές ΓΠΣ Βόλου. Από τη στιγμή εκείνη και μετά η Δημοτική Αρχή είχε την βασική ευθύνη της νομοτεχνικής διαμόρφωσης του κειμένου έτσι ώστε ολοκληρωμένο να οδεύσει προς δημοσίευση. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι δεν προβλέφθηκαν ούτε και αναφέρονται οι μεταβατικές εκείνες διατάξεις, που θα ήταν αυτονόητα απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της πόλης μέχρι την εκπόνηση των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών και που θα όριζαν επακριβώς την κάθε νέα συνθήκη, ανά περιοχή και αντικείμενο. Προς ενημέρωση και μόνο την ίδια χρονική περίοδο (δηλαδή την 09-11-2016) σε ανάλογη δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΓΠΣ Καρδίτσας συμπεριελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες μεταβατικές διατάξεις που ήταν λογικές και συνάμα απαραίτητες. Η αναστάτωση όμως αυτή δεν αφορά μόνο στους εξυπηρετούμενους πολίτες αλλά και στη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Βόλου, που αναγκάζονται λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, να ελέγχουν με πολεοδομικές διατάξεις και δεδομένα, που δεν είναι ούτε λογικά ούτε όμως και αποτελέσματα απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών και εξειδικεύσεων.
Ερωτάται συνεπώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
1. Έχει υπόψη του και έχει εντοπίσει τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που έχουν προκύψει και αν ναι, σε ποια σημεία θεωρεί ότι επικεντρώνονται;
2. Κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει; Και αν ναι σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί διορθώνοντας έτσι τη δική του αμέλεια και το ταυτόχρονα τεράστιο λάθος της Δημοτικής Αρχής , αποκαθιστώντας τη λογική και ομαλή προσαρμογή και λειτουργία της πόλης στην κατεύθυνση της επίσης λογικής και σύννομης εξέλιξης και ανάπτυξής της;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το